maandag 28 september 2009

Krachtsverschil te groot

Roeland Pruijssers

Afgelopen zaterdag was een dag die zorgde voor gemengde gevoelens: de drie teams van Homburg vulden de uitslagpapieren met een winst, een gelijkspel en een verlies. De sfeer was goed. Zoals gewoonlijk werd er weer gespeeld in de kerk aan de Sprengenweg, waarbij de borden dicht op elkaar stonden, maar er daardoor ook een knusse sfeer ontstond die uitmondde in gezelligheid.

Het eerste team van Homburg deed het in het begin goed tegen HSG die overall gemiddeld 150 ratingpunten meer had op elk bord, ook al hadden ze Loek van Wely, Jan Smeets en Erwin l'Ami thuis gelaten. Onze invaller Johan Engelen gaf een minikwal zonder echt veel compensatie, maar bleek van wat ik later gehoord heb toch nog gewonnen gestaan te hebben. Hij miste echter een paard-vorkje en toen was het over. Sjef moest vanaf het begin direct in de buk en werd er geruisloos afgeschoven in een mooie partij van zijn tegenstander. De rest ging tot aan de tijdnoodfase gelijk op. De eerste partij die klaar was, was Alexandr Kabatianski met zwart tegen Wouter Spoelman op bord 5. In een redelijk jonge variant van de Taimanov, kwam hij in een eindspel terecht dat schijnbaar OK was. Hoe en waarom het remise werd, heb ik niet meegekregen. Onze enige GM op bord 1 had een solide stelling bereikt, maar kwam later onder hevig druk te staan. Yasser Seirawan maakte daar mooi gebruik van en won de partij. De partij tussen Robin van Kampen en Arthur op bord 7 was misschien wel de meest interessante partij. Ze kregen een opening op het bord die Arthur schijnbaar ongeveer 20 jaar geleden ook op het bord kreeg en leek, hoewel het heel complex was een kans gemist te hebben op groot voordeel. Robin kwam toen in een gewonnen eindspel terecht, toen door kranig verdedigen van Arthur in een remise-eindspel dat helaas toch nog verloren werd. [filmpje op YouTube] Ali leek gewoon een prima stelling eruit te hebben gesleept tegen Friso Nijboer op bord 4, maar moest zich toch gewonnen geven op een gegeven moment. Stefan had een relatief gelijke stelling op het bord tegen Jop Delemarre op bord 8. Jop toonde zich echter technisch zeer bekwaam en schoof Stefan van het bord af. Langzaamaan ging het dus van kwaad tot erger voor het eerste team van Homburg. Ilja kwam op bord 3 goed uit de opening. Hij kreeg een gelijke stelling dacht ik, zonder al te veel problemen. Maar de zoektocht van Vladimir Chuchelov naar activiteit werd beloond doordat hij zijn paarden actief kreeg, waarna ik alleen maar aan kan nemen dat Ilja onder de druk bezweken is. Ikzelf stond lange tijd goed tegen Daniel Stellwagen op bord 2 en ik meende zelfs een plusje te kunnen claimen. Ik kwam echter in tijdnood en kon het overzicht niet goed meer behouden, waardoor ik na de tijdnoodfase simpelweg een pion achterstond. Ik stribbelde nog wat tegen, maar het was al gedaan.

Dan nu ons enige lichtpuntje. Merijn van Delft op bord 6 stond tegen Ruud Janssen onder druk, maar wist de stelling complexer te maken en uiteindelijk zelfs de rollen om te draaien waardoor Homburg 1 toch nog een winstpartij wist te pakken en de eer gered was. [filmpje op YouTube] Desalniettemin is de score erg groot en was er simpelweg sprake van een te groot krachtverschil.

Homburg Apeldoorn 2353 - HSG 2505 1½ - 8½
1.Sebastian Siebrecht 2456 - Yasser Seirawan 2646 0 - 1
2.Roeland Pruijssers 2415 - Daniel Stellwagen 2630 0 - 1
3.Ilja Zaragatski 2475 - Vladimir Chuchelov 2598 0 - 1
4.Ali Bitalzadeh 2437 - Friso Nijboer 2540 0 - 1
5.Alexandr Kabatianski 2420 - Wouter Spoelman 2554 ½ - ½
6.Merijn van Delft 2374 - Ruud Janssen 2520 1 - 0
7.Arthur vd O'weetering 2337 - Robin van Kampen 2447 0 - 1
8.Stefan Kuipers 2321 - Jop Delemarre 2433 0 - 1
9.Sjef Rijnaarts 2316 - Henk Vedder 2364 0 - 1
10.Johan Engelen 1977 - Wieb Zagema 2317 0 - 1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten