zondag 26 september 2010

De kop is eraf!

Johan Engelen

Gisteren was de eerste speelronde van de KNSB-competitie, en de Homburg-teams speelden een thuiswedstrijd. Het derde team is altijd het sluitstuk in de rij, waarin de overblijvende zaterdagspelers mogen plaatsnemen. De samenstelling van dit team verandert daardoor nogal eens. Dit jaar zijn nog vijf spelers over van vorig seizoen, met invaller Johan Engelen als nieuwe teamleider. Nieuw of terug in het team zijn Henk Eleveld, Wietze Nijdam, Nico Olivier en Kambiz Sekandar. Anton Weenink en Cees van Bohemen treden op als vaste invallers. Al met al een leuk team, en dat werd na afloop van de wedstrijd nog eens bevestigd met een gezellige afsluitende maaltijd bij Chinees restaurant Asia aan de Loolaan.

Dan de wedstrijd zelf. We speelden tegen Lonneker, een vereniging met hoofdzakelijk jeugdspelers uit de omgeving van Enschede. Nieuweling Kambiz Sekandar (15 jaar) gaf een mooi visitekaartje af met een zeer snelle overwinning op Melle Edens. Hij speelde met wit de Franse doorschuifvariant met c4 in plaats van c3 en veegde zijn tegenstander daarmee compleet van het bord. Ook René Nijland speelde met wit een prachtige aanvalspartij vanuit een Siciliaan met 2.c3. Deze partij is zeer de moeite van het naspelen waard vanwege de vele offers die erin voorkomen of dreigen. René bracht daarmee het tweede punt voor Homburg binnen. Wietze Nijdam had drie jaar geen schaakstuk aangeraakt maar wilde dit jaar toch weer meedoen. Hij wilde daarom niet te hoog spelen, en dat bleek ook terecht. Hij moet zijn ritme weer hervinden in de komende wedstrijden, want met zwart werd hij langzaam maar zeker van het bord gedrukt. Nikolai Kabanof mocht aantreden tegen de veruit sterkste tegenstander van Lonneker, maar speelde een degelijke pot. Hij had zelfs het gevoel dat hij kon winnen in een potremise stelling en forceerde teveel. Daarmee verloor hij de pot in plaats van een verdienstelijke remise te bemachtigen. Daarmee was halverwege de wedstrijd de stand nog in evenwicht: 2-2.

Henk Eleveld speelde zijn bekende Scandinavische opening en kreeg een scherpe stelling op het bord. Er dreigde van alles aan beide kanten en Henk had de keus uit een voortzetting die remise op zou leveren en een 'winstvoortzetting'. Henk koos voor het laatste maar had een prachtige zet van zijn tegenstander overzien en mocht de stukken in het doosje doen. Harrie de Bie speelde met wit tegen een Siciliaan en kreeg ergens een kwaliteit tegen een pion te pakken. Daarna duurde het even voor hij zijn stukken op de goede plek had staan maar vervolgens was het ook snel uit. De beslissing moest dus komen van de laatste twee borden. Ik speelde met wit tegen een zeer jonge Duitse speler, Timo Oehne. Ik had een degelijke opzet, de Botwinnik-variant in het Engels, en stond niet slecht. Daarna werd het een blunderfestival, waarin ik als de meest gelukkige niet de laatste fout maakte. Daarmee werd het 4-3. Robert Verkruissen had met zwart de partij heel agressief opgezet en werd beloond met een pluspion. Naar het eindspel toe leverde hij die weer in, maar hield telkens het overwicht. Hij kon met remise in de hand de pot uitspelen en de winst voor het team binnenhalen. Zijn tegenstander moest forceren om toch te kunnen winnen, maar dit leverde alleen maar winst op voor Robert. Daarmee werd de einduitslag 5-3 voor ons, en is de eerste seizoenswinst binnen.

Over twee weken mogen we naar Doetinchem en daar zullen we echt aan de bak moeten. Lonneker is het zwakste team in de groep, maar verder wordt het iedere wedstrijd knokken voor de puntjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten