zondag 10 oktober 2010

Nederlaag rechtgezet

Henk Vinkes

Een kort verslag vanaf de Captain’s Headquarters omdat hij zelf niet bij de wedstrijd aanwezig kon zijn. Hij was druk bezig versnaperingen gereed te maken voor als het team later die dag hopelijk succesvol terug zou keren van de Enschede-missie.

Omdat op de meest ideale plek werd gespeeld om zoiets thuis te kunnen volgen, werd er uiteindelijk wanhopig gezocht naar de juiste internetlink voor het volgen van de partijen. Die werd pas laat in de middag gevonden maar net op tijd om de belangrijke tijdnoodfase mee te maken.

Ruim daarvoor had Maarten Beekhuis al korte metten gemaakt met Anne Veltman die om onverklaarbare redenen een pion weggaf, die zag hij uiteraard nooit meer terug. Hij kreeg zeer harde klappen van Maarten en staakte na 23 zetten de strijd.

Daarentegen liet Martin van Dommelen zich de kaaskoekjes zeer zuur smaken, de worst stond toen nog niet eens op tafel. Zijn stelling werd met het gekartelde slagersmes opengereten maar om dan maar gelijk de hele bak met salade te koop te zetten was ook weer niet nodig geweest. De omsingeling van de koning werd soepeltjes voltooid.

Erik Smit speelde tegen Raoul van de Oudeweetering een partij die van zet 1 tot en met het einde gelijk bleef, niets spectaculairs. Hopelijk de volgende ronde voor Erik een spektakel, maar dan wel als hij terug is van zijn vakantie.

Teleurstelling overheerste bij Nico Zwirs nadat hij in de eerste ronde de winst had laten liggen en zodoende geen gelijkspel uit het vuur kon slepen voor Homburg 2. Maar dat werd deze ronde meer dan goed gemaakt. Een knap staaltje van klassiek schaak met de Spaanse Marshall-variant gaf hem prachtig spel en Michiel Snuverink kon alleen maar toekijken. Een mooie overwinning. De voorsprong was weer bereikt, het stond 2½-1½.

Na de supersnelle overwinning in de eerste ronde moest Thomas deze keer iets langer aan de bak. Soepel ging het niet en het leek er dan ook op dat hij voor remise moest vechten. Maar Caissa was in de tijdnoodfase op zijn hand en Dinant Postma verprutste zijn stelling compleet. De pionnen van Thomas liepen door naar de overkant.

Invaller Kambiz Sekandar had als invaller een lastige middag. Als je de hele middag alleen maar mag verdedigen en dreigingen pareren, zijn er leukere dingen te doen. Toch wist hij alles in redelijk goede banen te leiden en misschien had hij er in het eindspel iets meer uit kunnen halen. Het liep uit op een remise. Stand 4-2 en nog een halfje nodig voor de winst.

Gebrand om de misstap uit de eerste ronde recht te zetten liet Mark Brussen het zweten over aan Jasper de Jong. Die zal vast zijn hoop gevestigd hebben op zijn ver doorgelopen pion op de c-lijn. Maar toen dat gevaar geëlimineerd was kon Mark rustig maar gedegen naar de andere kant lopen om daar het bal te openen. De winst was binnen.

Op bord twee zat Mister Cool Boel rustig zijn zetjes te doen en af te wachten totdat de spanning bij Snuverink 2 zou breken. Het geniepige zetje Pe2 leverde Cool Blue een pion op. Maar ja, die had hij kunnen verdedigen met g3. Dan is het simpel Appeltje Eiersalade voor Marcel, hoewel het nog wel vrij lang duurde voordat hij het hele punt kreeg.

Bij deze is de nederlaag van de eerste ronde mooi rechtgezet. Op deze voet gaan we door.
   Dr. Max Euwe 2    2014 - Homburg Apeldoorn 2  2080  2 - 6
1. Michiel Snuverink 2098 - Nico Zwirs 2047 0 - 1
2. Laurens Snuverink 1927 - Marcel Boel 2203 0 - 1
3. R. vd O'weetering 2063 - Erik Smit 2238 ½ - ½
4. Harry Broeken 1891 - Kambiz Sekandar 1930 ½ - ½
5. Jasper de Jong 2057 - Mark Brussen 2039 0 - 1
6. G.J. te Bokkel 1979 - Martin van Dommelen 2082 1 - 0
7. Anne Veltman 2042 - Maarten Beekhuis 2110 0 - 1
8. Dinant Postma 2055 - Thomas Beerdsen 1987 0 - 1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten