zondag 28 september 2008

Vrouwelijke intuïtie, bestaat het toch?


Kristianne Tempelman

Wat een heerlijk vooruitzicht, uitspelen tegen een zeer jeugdig team helemaal in het hoge Noorden. Of is het toch een mooie kans om die jonkies te laten zien dat ze toch nog wat meer ervaring nodig hebben om mee te tellen bij die “ouwe lullen”? We zullen het zien denk ik dan maar, maar mijn gevoel was toch enig zins onzeker.

Dat terzijde, de dag begon met een prachtige mist wat een mooie dag beloofde. Prima weer om anderhalf uur heen en anderhalf uur terug in de auto te zitten en de rest van de dag binnen te zitten schaken. Zoals gewoonlijk kwam Nikolai 5 tot 10 minuten te laat en constateerde dat hij vandaag echt een rampdag had: zijn computer en printer crashte waardoor hij moeite had met de route uitprinten en hij moest ook nog tanken. Als dat maar goed gaat vandaag… Gelukkig kwamen we nog op tijd aan en dat terwijl ik (een vrouw) voorin zat met een routebeschrijving (en een TomTom-mobiel van Gonzalo, ons nieuwe lid vers uit Arnhem) op schoot.

Degene die wel bijna te laat kwam (en wat zeer normaal schijnt te zijn), was René Nijland. Nadat iedereen van ons team aanwezig was konden we beginnen aan onze eerste wedstrijd van het seizoen.

We hebben een team van elf spelers en dat kwam maar goed uit ook. Mark Brussen, Etienne Goudriaan en Remco Pihlajamaa moesten helaas de eerste ronde afzeggen en daardoor bleef voor de rest deze opstelling over:

1. Maarten Beekhuis
2. Henk Eleveld
3. Gonzalo Tangarife
4. Nikolai Kananof
5. Johan Engelen
6. René Nijland
7. Robert Verkruissen
8. Kristianne Tempelman

Zoals gezegd moesten we aantreden in Groningen tegen het Talententeam van het Noorden, alias Unitas 3.

De eerste die het speelveld kon ontruimen was Robert. Robert verklaarde al aan mij dat hij een moeizame partij had en een tijdje later leidde een stukverlies tot het omgooien van de koning. 0-1 voor de jonkies.

Hoewel ik eerst bericht kreeg dat René Nijland het waarschijnlijk wel zou verliezen, zag ik later toch een wat gunstigere uitslag op het bord verschijnen. Na de tijdsnoodfase door te zijn gekomen kon zijn tegenstander Ivo Maris de hand schudden en gaan kijken wat er nou precies fout ging, 1-1.

Bij Gonzalo met wit zag het er allemaal wel gunstig uit, hij stond een kwaliteit voor. Maar zijn toren kwam toch ingesloten te staan en alhoewel het eruit zag dat hij deze wel weer op tijd vrij zou krijgen moest hij uiteindelijk toch maar genoegen nemen met remise. 1,5 - 1,5, het is nog steeds een hevige strijd..

Als vierde was Henk Eleveld klaar. Hij mocht met zwart aantreden tegen het zeer jeugdige talent Nick Bijlsma uit Friesland, die net terug was van het EK in Montenegro. Dat Bijlsma absoluut niet vermoeid was liet hij zien want de talenten konden een extra punt erbij tellen. 1,5 - 2,5.

Als vijfde kon Kristianne Tempelman de stand weer gelijk trekken tegen de zeer jonge debutant in de KNSB-competitie, Benjamin van der Woude. Na een wat moeizame strijd wist zij uiteindelijk toch ruim de overhand te krijgen en kon ook hier een vlag uitgestreken worden. Het staat weer gelijk 2,5 - 2,5.

Maarten Beekhuis was de zesde speler die de stukken in een doosje kon doen. Nadat hij naar eigen zeggen gewoon een pion voor stond, ging het toch uiteindelijk mis. Zodoende kon zijn tegenstander Milan Mostertman weer met een glimlach op zijn gezicht rondlopen, helaas... 2,5 - 3,5.

De kansen op winst konden we nu wel vergeten aangezien alleen Johan Engelen en Nikolai Kabanof nog bezig waren. Voor de eerstgenoemde zag het er niet vrolijk uit en was het alleen nog maar hopen op gelijk spel.

Niets was minder waar, ook Johan kon zijn koning omgooien en zo was verlies al vastgesteld. Nikolai vocht nog moedig door maar nadat zijn remiseaanbod was afgeslagen, kon hij het na een lange strijd toch nog opgeven. Dit bracht ons op een tegenvallende uiteindslag van 2,5 - 5,5 voor de talenten die hebben bewezen dat ze heel wat in hun mars hebben. Verder hebben we weer een autoruit vol dode insecten en een wijze les mee terug kunnen nemen naar Apeldoorn.
   TT Noord / Unitas 3   1964 - Homburg Apeldoorn 3   1976 5½ - 2½
1. Milan Mostertman 1940 - Maarten Beekhuis 2131 1 - 0
2. Nick Bijlsma 1977 - Henk Eleveld 2079 1 - 0
3. Amir Nicolai 2036 - Gonzalo Tangarife 2055 ½ - ½
4. Gert Jan Rauw 2071 - Nikolai Kabanof 2004 1 - 0
5. Milan Heller 1945 - Johan Engelen 1917 1 - 0
6. Ivo Maris 1827 - René Nijland 1901 0 - 1
7. David Slagter 1952 - Robert Verkruissen 1896 1 - 0
8. Benjamin van der Woude - Kristianne Tempelman 1821 0 - 1

2 opmerkingen:

  1. Hallo!

    Ik was heel fit hoor: ik had me niet geplaatst voor het EK! Gert-Jan Rauw was wel net uit Montenegro gekomen.

    Nick Bijlsma (Unitas 3/TT Noord)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoi,

    ben je een keer op tijd, krijg je nog de kous op de kop. heb beneden zelfs rustig een kop koffie gedronken... eenmaal een imago, altijd een imago.
    door wie laat je je informeren kristianne? toch niet door mensen die dachten dat ik waarschijnlijk wel zou verliezen? volgende keer alleen met mij praten, hoor.
    en nog gefeliciteerd met onze overwinningen.

    BeantwoordenVerwijderen