maandag 29 september 2008

Jammer, maar geen ramp


Stefan Kuipers

Het begin van het seizoen stond weer voor de deur en het eerste team mocht aantreden tegen de huidige landskampioen, HSG. De locatie waar gespeeld werd was enigszins opmerkelijk, namelijk een verzorgingstehuis, maar ’t oogde wel als een rustige omgeving. Helaas bleek dat tegen te vallen, we speelden naast de eetzaal/receptie/ontvangstzaal en de tussenwand weigerde te sluiten. Dus de hele middag waren we getuige van allerlei verhalen, gerinkel van kopjes en schoteltjes en het gelach over en weer. Niet echt een ideale locatie dus, zeker niet voor een schaakwedstrijd op dit niveau. Dan over naar de partijen:

Op bord 1 speelde Sebastian met wit tegen Stellwagen een partij waarin hij eigenlijk geen voet aan de grond kon krijgen. In de opening stak hij fanatiek van wal met een snel g4, maar Daniël ruilde slim de witveldige loper van wit af waarna er een sterk zwart paard een zwakke witte loper domineerde. Op dat niveau is dit helaas dodelijk.

Op bord 2 speelde debutant Thomas Henrichs met zwart tegen L’Ami en ook daar kwam een Semi-Slav op het bord waar Thomas toch wel erg makkelijk zijn stukken naar de juiste plaatsen wist te leiden. In bezit van het loperpaar wist hij de stelling open te breken en zijn lopers te activeren, waarna ook de torens er nog eens bijkwamen. De witte stukken kregen het niet voor elkaar om gecoördineerd te werk te gaan en met één tactische manoeuvre was het punt binnen, een fantastisch debuut!

Op bord 3 speelde Michael met wit tegen de Nederlands Kampioen Smeets en net zoals op de eerste twee borden kregen zij een Slav op het bord. De partijen van Michael staan vaak garant voor actie en spektakel, maar dat viel deze partij tegen. Het evenwicht werd nooit echt verbroken en in het eindspel werd tot remise besloten, een keurig halfje dus.

Op bord 4 vocht Roeland met zwart een zware strijd uit tegen Nijboer. In de door beide spelers geliefde Spanjaard was het een gevecht zoals we dat gewend zijn van Roeland. Het begin hoogstwaarschijnlijk huiswerk van beide partijen, waarna het grootmeesterlijke geschuif met de stukken begon. Nadat er in tijdnoodfase enige duidelijkheid leek te ontstaan en de meeste stofwolken opgetrokken waren had Roeland een pionnetje minder en was zijn koningstelling volledig weggeslagen. Een paar zetten later moest hij helaas de handdoek op het bord gooien.

Op bord 5 “speelde” Alexander tegen Chuchelov, althans, dat was de bedoeling. Ware het niet dat de HSG’er woonachtig in België een uur en twee minuten te laat kwam. Op het moment dat het punt geclaimd werd, zagen de spelers Chuchelov aan komen rijden op de parkeerplaats. Helaas voor hem was het twee minuten te laat en dus kregen we daar een punt cadeau.

Op bord 6 speelde Ilja met zwart tegen Janssen, die de laatste tijd goed op dreef is. Naar mijn idee had Janssen in het begin het betere van het spel, maar Ilja kwam sterk terug en zorgde ervoor dat Janssen een kwaliteit moest offeren om enigszins spel terug te krijgen. Compensatie kreeg Janssen zeker en even dacht ik dat Ilja zelfs nog op tijd de partij verloor, maar dat bleek gelukkig niet het geval. In het eindspel had wit zijn zaakjes toch wel goed op orde en werd er uiteindelijk toch maar remise besloten.

Op bord 7 speelde een andere debutant, namelijk Ali Bitalzadeh, met wit tegen Delemarre. Er kwam een Konings-Indiër op het bord en wit wist al snel een kwaliteit te winnen. Wit brengt zijn stelling mooi op orde en probeert wat stukken te ruilen, maar op dat moment slaat Delemarre toe met een stukoffer en wordt het meest cruciale gedeelte van de partij in tijdnood uitgevochten. Daarin mist Ali opeens een vervelende tussenzet, waardoor hij van een toren voor naar een toren achter af weet te wikkelen. Gelukkig resulteerde het ook in eeuwig schaak voor Ali, maar hier had waarschijnlijk wel meer in gezeten.

Op bord 8 speelde Merijn met zwart tegen Spoelman en het was niet zomaar een partij. Merijn had zich namelijk voorgenomen om als een man te gaan spelen en stuurde zijn zwarte stukken de Draak in. Daar werd hij even geconfronteerd met een nare zetverwisseling, waarna Merijn niet de juiste voortzetting (12... b5) wist te vinden. Daarmee verloor zijn aanval snelheid en dat gaf wit de kans om aan te vallen. Dat bleek zeer effectief want na slechts 23 zetten zag Merijn zich genoodzaakt op te geven.

Op bord 9 speelde Arthur met wit tegen De Vreugt en de opening leek zich eerst rustig te ontwikkelen. Maar opeens waren er stuk(schijn)offers over en weer en bleek helaas dat zwart net iets verder had gerekend. Arthur moest zich in rare bochten wringen om zijn stelling nog te redden, maar tevergeefs. Zijn stukken stonden dermate onder druk dat hij zijn koningsstelling ernstig moest verzwakken en daar maakte zwart gretig misbruik van. Een paar zetten later was mat niet meer te verhinderen.

Op bord 10 speelde Stefan met zwart tegen H. Vedder en kreeg een Rossolimo op het bord. Nadat de opening rustig leek te verlopen, zat zwart compleet planloos achter het bord. Er kwamen helaas geen goede zetten meer door en de planloosheid resulteerde in een puinhoop. Wit bleef rustig en zette zijn stukken prima neer, waarna het slechts een kwestie van tijd was voordat zwart zou bezwijken onder de druk. Nadat de zwarte koningstelling genoeg aangetast was, ging wit gewoon met de stukken naar binnen en koos zwart voor de minst pijnlijke voortzetting, namelijk opgave.

Al met al verloren we met 6,5-3,5 en dat is natuurlijk jammer, maar zeker geen ramp. Opmerkelijk is dat de vier Apeldoornse spelers welgeteld nul punten hebben gehaald, dus daar zal zeker verandering in komen want dat kan natuurlijk niet! De volgende wedstrijd zal een belangrijke worden tegen Voerendaal, dat net gepromoveerd is naar de Meesterklasse.
    HSG                2510 - Homburg Apeldoorn       2410 6½ - 3½
1. Daniel Stellwagen 2616 - Sebastian Siebrecht 2453 1 - 0
2. Erwin l' Ami 2610 - Thomas Henrichs 2491 0 - 1
3. Jan Smeets 2593 - Michael Hoffmann 2469 ½ - ½
4. Friso Nijboer 2564 - Roeland Pruijssers 2452 1 - 0
5. NO - Alexandr Kabatianski 2436 0 - 1 Regl.
6. Ruud Janssen 2503 - Ilja Zaragatski 2419 ½ - ½
7. Jop Delemarre 2467 - Ali Bitalzadeh 2310 ½ - ½
8. Wouter Spoelman 2448 - Merijn van Delft 2399 1 - 0
9. Dennis de Vreugt 2427 - Arthur vd Oudeweetering 2350 1 - 0
10. Henk Vedder 2358 - Stefan Kuipers 2321 1 - 0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten