zondag 27 september 2009

Gelukkig gelijkspel

Henk Vinkes

Na een teleurstellend verlopen seizoen in de 1e klasse maakt het 2e team weer zijn opwachting in de 2e klasse. Of we dit jaar weer aanspraak kunnen maken op de kampioenstitel lijkt een illusie. Het team van En Passant steekt qua gemiddelde rating ruim boven de rest uit. Maar dat dat niet alles zegt, bleek al in de eerste ronde toen het team van Max Euwe ze al in het stof lieten bijten.

Onze eerste ronde was min of meer een vervolg van het vorige seizoen. Ruimschoots kansen op een overwinning en die werden helaas niet benut. Omdat Sjef Rijnaarts doorschoof naar het eerste team moeten we het waarschijnlijk in de breedte zoeken qua sterkte. De taak van een degelijke killer op de hogere borden moet nu worden overgenomen door misschien Holger en Armen. Het zal moeten blijken hoe dat uitpakt. Armen nam deze ronde de rol van killer op zich en Holger de rol van degelijkheid.

Holger speelde tegen Kees Nagtegaal en speelde de hele middag verdedigend. Vrijwel de gehele partij kon Nagtegaal bogen op een minuscuul voordeeltje dat in tijdnood een pion voor hem opleverde. Holger bewees dat dat niet genoeg was voor de winst door zijn duidelijk actievere loper. Remise.

Armen speelde weer net als vorig seizoen een attractieve partij. Aanval op de koningsvleugel en zwart die het zoet op de damevleugel probeert te vinden. Als zwart Herman van Engen zijn loper laat insluiten is het pleit beslecht. Wel moet Armen nog even oppassen dat de zwarte stukken niet gevaarlijk worden, maar dat wordt simpel weerlegd.

In een Dame-Indische partij schuift Erik Smit zich langzaam naar een voordelige stelling. Een paard dat de witte stelling binnendringt zorgt voor onrust. Maar als het tijd is om te gaan oogsten stokt de machine. In tijdnood is een kleine aarzeling genoeg om de witte stukken los te laten. Het zwarte paard is opeens hulpeloos en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Met twee pionnen minder in het toreneindspel heeft het geen nut om door te spelen.

Vorig seizoen leek Tom Meurs nog podiumvrees te hebben in de eerste ronde, maar nu kan hij uit iets meer ervaring putten op een hoger niveau. Ogenschijnlijk vrij relaxed bouwde hij een goede stelling op. De a- en b-pion werden diep in de zwarte stelling geposteerd. Het net iets te optimistische plan van zwart werd snel om zeep geholpen. De torens hadden geen mogelijkheid om zich terug te trekken en konden ook geen onrust stoken. Een kwaliteitsoffer had geen effect, alleen dat het Tom een gewonnen stelling opleverde.

Vorig seizoen was een mislukt seizoen voor Freddie en dat ging ook nu nog even door. In een Hollandsche partij (Leningrader Systeem) was weinig aan de hand. Manoeuvreren, hier en daar wat stukken ruilen met als resultaat dat veld d5 met daarop een pion het middelpunt van de witte aanval werd. De aandacht om deze verdedigen was ten nadele van de zwarte stelling, die wit dan ook snel verplaatste naar de koningsvleugel. Met het uitvoeren van zijn 40e zet kwam Bij Freddie de klok op -1:00 te staan wat de wedstrijdleider tot de constatering bracht dat hij de tijd had overschreden. Omdat Freddie hem in onzekerheid bracht dat zijn tegenstander de partij moest claimen, ontstond er een vreemde situatie. Geen van de spelers was meer aanwezig toen de wedstrijdleider de stukken begon op te bergen. Niet echt een slimme actie op dat moment. Omdat Peter Goud ook aanwezig was, hem er toch maar even bijgehaald om duidelijkheid te scheppen in deze situatie. Om kort te gaan, de wedstrijdleider bleek gelijk te hebben, maar om dan de stukken op te gaan ruimen was niet goed. Overigens was de stelling verloren voor Freddie, hopelijk kan hij in Groningen het tij eindelijk weer keren.

De Spaanse opening zou iedereen ongeveer twintig zetten uit zijn hoofd moeten kennen, omdat die uit den treure is geanalyseerd. Er zijn vele varianten na ongeveer tien zetten maar ook daarna is het veelal bekend. Marcel Boel was hiermee waarschijnlijk iets beter bekend, want langzaam maar zeker kon hij een voordeeltje in de stelling bouwen. Na ongeveer 30 zetten was het tijd om te oogsten. Zwart mocht de taak van verdediger op zich nemen en Marcel nam dankbaar de stelling in handen. Een mooi samenspel van dame, toren en loper (zeker de moeite van het naspelen waard) resulteerde erin dat uiteindelijk de zwarte loper zielig en alleen ter verantwoording zou worden geroepen door zijn witte naamgenoot. Een mooie winst.

Na diverse seizoenen als invaller en net op de drempel van een hoger team te hebben gespeeld, mag Maarten Beekhuis dan nu als basisspeler zijn opwachting maken in het tweede team. En dat deed hij zoals gewoonlijk weer uitstekend. Soms ondoorgrondelijk, soms gewaagd, maar altijd vol overgave en klaar voor de strijd was het nu ook weer de typische Maarten-partij. Het was deze keer een gewaagde partij die hij net zo goed had kunnen winnen als verliezen. Het werd de tussenoplossing: remise. Zelf laat hij in de analyse zien hoe het allemaal had kunnen lopen.

Martin weet het aan de beslommeringen van de verhuizing dat hij een mindere partij speelde dan normaal. Een kleine “slip of the finger” kostte hem een pion die hij nooit meer terugzag. Daarna had hij totaal geen kans meer op herstel en zwart speelde de stelling soepel naar een overwinning. Martin heeft herstel beloofd!

Al met al mogen we niet klagen met dit gelijke spel, het had slechter kunnen aflopen want daar leek het in de loop van de middag wel op. Daarentegen had het ook goed kunnen gaan als bijvoorbeeld Erik en Maarten hun kleine voordeel hadden kunnen uitbuiten. Laten we het houden op drempelvrees van de 2e klasse, we beloven beterschap!

Homburg Apeldoorn 2 2157 - HSG 2 2054 4 - 4
1.Holger Lehmann 2192 - Kees Nagtegaal 2197 ½ - ½
2.Armen Hachijan 2151 - Herman van Engen 2158 1 - 0
3.Erik Smit 2227 - Wim van der Wijk 2083 0 - 1
4.Tom Meurs 2148 - Klaas Harmsen 2085 1 - 0
5.Freddie vd Elburg 2154 - Vincent Pandelaar 1991 0 - 1
6.Marcel Boel 2179 - Jorgen Henseler 2021 1 - 0
7.Maarten Beekhuis 2107 - Michael de Vos 1982 ½ - ½
8.Martin v Dommelen 2097 - Johan Lindeman 1913 0 - 1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten