zondag 12 december 2010

Plusremise tegen koploper

Anton Weenink

SC Zevenaar werd sinds mensenheugenis gesponsord door een grote sigarettenfabrikant, maar een aantal jaren geleden heeft het bedrijf zijn vestiging in het schilderachtige stadje gesloten. De club heeft nu onderdak in ontmoetingscentrum Ons Huis, vlakbij de kerk en de gezellige markt. Veel Zevenaarders herinneren weemoedig de voordelen van de tijden van Turmac, Rothmans en BATS: gratis zaalhuur, een riante ambiance, gratis koffie en rookwaar, veel rookwaar. Zij ontkennen echter met klem dat het nu slechter gaat met de club. Zie maar wat voor eerste team zij op de been weten te brengen. Het ledental is wat gezakt, maar dat is een landelijk verschijnsel.

SC Zevenaar gaat in klasse 3B aan de leiding en ook na deze wedstrijd is dat nog zo. Het heeft er echter lang naar uitgezien dat de club uit het Lijmers (spreek uit Liemers) deze middag haar eerste nederlaag zou lijden. Hoge ratings voorspelden weinig. Ook de tactische opstelling had niet het gewenste effect. Misschien kan wat meer discipline verbetering brengen. Om één minuut voor één zaten slecht drie Zevenaarders aan de borden. Gehaast kwamen nog twee man hijgend aangesneld. De rest werd even gebeld en bleek onderweg. Om 13.15 uur was Zevenaar 1 dan compleet.

Held van de middag was ongetwijfeld onze Nikolai. Zijn tegenstander was de nog steeds jeugdige Vincent Rothuis, met zijn rating 2307 ongetwijfeld de sterkste troef van Zevenaar. Hij schoof om 13.07 uur achter het bord maar was na twee uur spelen alweer op weg naar huis met een flinke nul aan de broek. Optimistisch had hij twee stukken gestoken in een dubieuze aanval, maar Nikolai had vakkundig gerepliceerd. Vincent zag zijn stukken niet meer terug.

Ook Robert verrichtte weer uitstekend werk. Hij gaf na de wedstrijd toe een stuk tegen twee pionnen te hebben verspeeld. Zijn tegenstander onderschatte de problemen echter grotelijks. In no time stonden Roberts extra pionnen op a6 en b7. Toen was er voor zijn tegenstander geen houden meer aan.

Kambiz moet nog het nodige leren en trof helaas een op papier veel sterkere en theoretisch goed onderlegde tegenstander. Kambiz had zwart en na de zettenreeks 1. e4, e5; 2. Pf3, Pc6; 3. Lb5, a6; 4. La4, Pf6; 5. d4?! speelde hij Pxd4 in plaats van het gebruikelijke exd4. De theorie keurt deze voortzetting af en Kambiz kwam spoedig te weten waarom. De zet 5. d4 is tegenwoordig zeer ongebruikelijk, maar juist in de lagere klassen van de schaakbond moet men verdacht zijn op obscure variantjes.

Er was nauwelijks drie uur gespeeld en het stond 2-1 voor ons. De partijen van Wietze en Harrie eindigden in remise. Ooggetuigen verklaarden mij dat onze spelers beiden ietwat beter hadden gestaan. Beter staan betekent nog geen winst en kennelijk was ons vermeende voordeel aan deze borden in rook opgegaan.

Hierna kwam mijn partij tot een droef einde. Lange tijd was de strijd gelijk op gegaan, maar gaandeweg kwam ik in de verdrukking. Ik overzag een doorbraak op de koningsvleugel en had geen tijd en stukken genoeg om alle gaten af te dekken. Na drie uur en drie kwartier spelen stond het weer gelijk: 3-3.

Onze blikken richtten zich op de resterende borden. Henk had de hele tijd beter gestaan, zelfs een pion gewonnen maar het thans ontstane eindspel was helaas potremise. René had een tweesnijdende stelling met aan beide zijden dame, paard en zeven pionnen. Ik schatte de positie van René uitermate gezond, maar hij moest vijf zetten binnen de minuut doen. Hij verorberde na een misslag van tegenstander Huysman twee pionnen, maar in ruil daarvoor moest hij eeuwig schaak toelaten. 4-4 werd aldus de uitslag van Zevenaar – Homburg 3.

Zevenaars woordvoerder Guust Homs lichtte na afloop uitvoerig toe hoe tevreden hij wel was. Welnu, wij waren dat ook. Het blijft oppassen in deze klasse. Elk matchpunt is belangrijk. Na vier ronden gaat Zevenaar op kop met 7 punten, gevolgd door Xidata Hardenberg, Doetinchem en wijzelf met 5 matchpunten. Van Doetinchem hebben wij reeds verloren; Xidata is onze volgende tegenstander.

Let bij elke uitslag hieronder op het ratingverschil. Je komt tot verrassende conclusies. 100 punten ratingverschil of meer is niet automatisch een winstpunt, zoals veel teamleiders na een teleurstellende einduitslag wel eens calculeren.
   Zevenaar                 Homburg
1. Guust Homs (2172) - Wietze Nijdam (2075) ½ - ½
2. Vincent Rothuis (2307) - Nikolai Kabanof (2066) 0 – 1
3. Toon Janssen (1905) - Harrie de Bie (2112) ½ - ½
4. Michel v Leeuwen (2130)- Kambiz Sekandar (1874) 1 – 0
5. Vincent Pelgrom (1899) - Henk Eleveld (2036) ½ - ½
6. Arie Huysman (2030) - René Nijland (1940) ½ - ½
7. Hans Castrop (1761) - Robert Verkruissen (1937) 0 – 1
8. Henk Karssen (2027) - Anton Weenink (1902) 1 - 0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten