zondag 13 maart 2011

Regelmatige overwinning op WSC

Henk Vinkes

Op een mooie lenteachtige dag trad het tweede team van Homburg Apeldoorn aan tegen de Westlandse Schaak Combinatie. Op zo’n dag zit je liever op een beschutte plek van de zon te genieten, maar de Schaakbond kan dat natuurlijk ook niet van te voren weten. Toch was het een dag waar we met genoegen op terug kijken, omdat in de speelzaal ook het zonnetje volop scheen voor ons. Niet dat zich dat zo vlot uitte, maar het vertrouwen dat het team uitstraalde was veelzeggend. Een gemiddeld aantal zetten van alle partijen van 28,6 zegt denk ik genoeg. Wie zit er dan boven en wie zit er onder, en wat zegt dat over de desbetreffende partij.

De eerste zonnestraal die het team van WSC omverwierp was van Marcel Boel die ruim onder het gemiddelde bleef. Na 21 zetten en de nodige heerlijke zetten om uit voeren was de eerste score snel binnen. Waar gaat zwart dan de fout in? Op de dertiende zet (?!) waar hij zijn paard naar a5 speelt en daar zichzelf buiten de arena zet. Marcel kan een paar heerlijke zetten doen en zodoende bewijzen dat het paard totaal verkeerd staat op de damevleugel. Zwart doet de zetten waar Marcel op hoopt en ziet de mooiste combinaties vanuit de zon binnenstralen. Als zwart dan het aas op g5 pakt is het snel uit. Het paard op a5 is klaar voor de slacht, maar daar wilde Paul Brasser niet meer op wachten.

De partij van Erik Smit bleef ook ruim onder het gemiddelde aantal zetten. Het stellingsvoordeel voor een van beide spelers doorbrak niet het gemiddelde. Al met al een gemiddelde partij voor Erik dit seizoen. Maar zo dacht hij er zelf ook over, het is een gemiddeld seizoen. Maar zijn teamgenoten willen zeker proberen hem boven dit gemiddelde uit te krijgen. Misschien de Olifant weer eens uit de kast halen… Hopelijk niet de verkeerde Olifant.

Mark speelde tegen Aagaard een Gesloten Siciliaanse opening. Dit ging zo’n 13-14 zetten gelijk op, maar toen kwam Mark onder stroom te staan. Thuis was de elektricien aan het werk en het leek er op dat de volts en ampères waren omgedraaid. Mark hoopte er nog op dat een kortsluiting er toe kon leiden dat alleen de aardlekschakelaar teruggezet moest worden, maar helaas. Aagaard zette er even 380 volt op en daar was Mark niet tegen bestand. En toen Mark ook nog de plus en de min van de stekker omdraaide, kon hij snel opgeven. Een pijnlijke nederlaag.

Thomas Beerdsen had tot nu toe de nodige stekkertjes uit de contactdozen van menig tegenstander getrokken en wilde dat uiteraard deze ronde ook doen. Maar mental coach Ven Demmolen dacht daar anders over en zag meer in een voetbalachtige aanpak. Van links de aanval inzetten en dan via een contra-attack over de middenlijn doordrukken met de open te zetten buitenspelval. Nu snapte de coach er zelf ook al niks van, en de teamcaptain stak er maar een stokje voor en maande Martin maar weer te gaan schaken! Toch speelde Thomas een onderhoudende pot met over en weer aanval en verdediging die broodnodig waren. Er restte een stelling waarin volgens Fritz zwart nog door had kunnen spelen, maar een eindspel met ongelijke lopers is toch niet te winnen… in vele gevallen. Zijn tegenstander koos voor eeuwig schaak en dat was misschien ook wel de juiste uitslag voor deze partij. Zowaar dus een remise voor Thomas, hij wijkt dus af van zijn gemiddelde.

Met Freddie begint het er op te lijken dat hij KNSB-vormcrisis te boven is. Nu ging de partij tegen Johan Valstar lange tijd gelijk op, maar op het moment dat het tijd was in een gemiddelde stelling het evenwicht te doorbreken was hij er als de kippen bij. De opstoot 21… b4 leidde een lange afruil van stukken in die Freddie veel beter onder controle had. Het leek er op dat zijn tegenstander in paniek raakte en niet meer de juiste zetten kon vinden. De paniekzet Lxf5 is daar het beste voorbeeld van, want het levert niets op. Alle zwarte stukken werken perfect samen terwijl de witte totaal geen controle meer over zichzelf hebben. Opgave is dan ook de enig overgebleven optie. Mark maakt dan de balans op en gokt op nog een winstpartij en twee remises, hoe fout hij later blijkt te zitten…

Dan de partij van Maarten, waarbij men het beste zijn eigen uitleg bij de partij kan bekijken. Hij had er enigszins voordeel aan dat hij dezelfde variant op de clubavond ook al op het bord had gehad. Toch moest hij er nog hard voor werken om de winst binnen te halen, en kreeg ook nog een remiseaanbod. Na overleg met de teamleider toch nog even doorgespeeld omdat het niet duidelijk was hoe de andere partijen zouden aflopen. Gelukkig maar, want snel daarna toverde hij een prachtige combinatie uit de hoge hoed, met als mooiste zetten Lxh7 en Pxg6!

De overwinning komt nu met rasse schreden dichterbij hoewel het nog niet duidelijk is wat Nico gaat doen. Martin echter is pionnetjes aan het rapen en het lijkt een kwestie van tijd te zijn dat hij wint. Ondanks het grote verschil in ELO-rating kan Nico niet de veste van Thierry Bieger breken. Hij probeert het door diverse trucjes in de stelling te brengen, maar Thierry trapt nergens in. Het lijkt op een zwoegpartij en remise lijkt de meest logische uitslag. En dan is het opeens afgelopen, blundertje… Tja, dat is het onvoorspelbare van het schaken. En daarmee is direct de definitieve winst binnen, net voor 17.00 uur.

Intussen heeft Martin weer 33 pionnen erbij gewonnen en is het alleen afwachten wanneer Johan Voorburg de partij opgeeft. Al na 16-17 zetten kondigt zich een overwinning voor Martin aan als hij de eerste pion in beslag mag nemen. Zijn paarden voeren zo’n enorm schrikbewind in de zwarte stelling dat zelfs Khadaffi snel op de knieën zou zijn gegaan. Maar ja, dat is een ander verhaal. Pion na pion verlaat het slagveld en alleen een schijnaanval van zwart moet nog worden weerlegd. Dat is wel aan Martin over te laten, de enige vrees is dat het nog te lang kan gaan duren. Maar ook hier helpt een blunder zodat het snel is afgelopen. Dat brengt de uitslag op 6-2, en dat al om 10 over vijf!

Een regelmatige overwinning die ons verder naar boven helpt. Nog twee wedstrijden en een plaats bij de Top Drie moet mogelijk zijn.
   Homburg Apeldoorn 2    - WSC                 6 - 2 
1. Nico Zwirs - Thierry Bieger 1 - 0
2. Marcel Boel - Paul Brasser 1 - 0
3. Erik Smit - Michiel van Woerden ½ - ½
4. Maarten Beekhuis - Marnix Hofman 1 - 0
5. Freddie van der Elburg - Johan Valstar 1 - 0
6. Thomas Beerdsen - Manfred Kindt ½ - ½
7. Mark Brussen - Michael Aagaard 0 - 1
8. Martin van Dommelen - Johan Voorberg 1 - 0
9. Sjef Rijnaarts - Frank Kroeze 1 - 0
10.Tom Meurs - Christian Richter 0 - 1
Alle partijen in pgn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten