zaterdag 12 maart 2011

We zijn veilig!

Johan Engelen

De wedstrijd tegen ESGOO 2 werd serieus aangepakt. We hadden elf spelers tot onze beschikking en er waren geen invallers nodig voor het 1e en 2e, dus konden we op oorlogssterkte aan de bak. Reservespeler Anton Weenink en de zwakkere broeders Nico Olivier en teamleider Johan Engelen bleven daarom aan de kant. Er moest immers worden gewonnen.

ESGOO 2 kwam met drie invallers aan de start, maar in de eerste uren was daar niets van te merken. Halverwege de pot zag het er niet best uit voor het team. Nikolai speelde met zwart op bord 1 een soort Slavisch, en won al heel snel de d-pion door een fout van zijn tegenstander. Na het actief lijkende, maar achteraf gezien foute, e5 kreeg wit behoorlijke compensatie en dit leverde al snel de eerste nul op. Harrie kreeg op bord 2 Frans tegen en ruilde veel stukken af. Nadat zijn tegenstander vrij snel remise had aangeboden wilde Harrie ondanks het mooie weer toch doorspelen, omdat hij een zwakke pion op e6 zag met aanvalskansen. Korte tijd later werd toch de vrede getekend en was hij toch nog snel klaar. Op bord 5 speelde Robert een puike partij, en na de opening leek hij het beste van het spel te krijgen omdat zijn tegenstander volgens Robert helemaal niets deed. Na dameruil ontstond een toreneindspel waarin wit toch de overhand leek te krijgen, maar Robert wist het keurig tot remise te brengen. In de analyse bleek zelfs dat Robert eigenlijk nog het beste van het spel had gehad en dat hij de beste voortzetting had gemist.

Op de resterende borden was de situatie over het algemeen niet erg rooskleurig. René was iets te laat gearriveerd omdat hij in de verkeerde trein was gestapt, maar vervolgens won hij vrij snel een pion en leek hij goed te staan. Op de twaalfde zet investeerde hij zoveel tijd dat hij nog slechts 27 minuten over had voor de resterende 28 zetten, en kwam daarmee dus in vliegende tijdnood. Hij hield het hoofd koel en wist zelfs met een pion meer de 40 zetten te halen. Daarna had hij een gewonnen partij om uit te spelen, en deed dat ook keurig. Door het oog van de naald, maar wel erg goed gespeeld! Wietze speelde een rustige partij en kreeg een remiseaanbod op zet 14. Hij speelde rustig zijn paarden naar f5 en h5 en op zet 20 gaf zijn tegenstander al op. Weer een keurige partij van Wietze.

Inmiddels zag de wereld er op schaakgebied weer wat positiever uit, ondanks de aardbevingen, tsunami's en ontplofte kerncentrales in Japan. Veel ellende daar op deze mooie dag, maar op de schaakborden van Homburg begon de zon door te breken. Cees van Bohemen speelde zijn bekende eigen spelletje, ondanks het feit dat zijn tegenstander een heel behoorlijk opstelling koos. Cees ging voortvarend te werk met h4, maar leek zich in het middenspel toch even te verslikken. Hij loste tijdelijke tegenslag voortvarend op en wist zijn tegenstander in diens tijdnood een stuk te ontfutselen. Daarmee was de strijd direct over.

Kambiz speelde op bord 8 een degelijke pot. Ook hij kreeg al vroeg een remiseaanbod, maar ik gaf aan dat hij door moest spelen gezien de stand op de andere borden. Dat deed hij keurig, al leek de remisemarge nergens te worden doorbroken. Op het einde was remise voor hem voldoende om de winst van het team zeker te stellen, maar door een foutje van zijn tegenstander in het eindspel mocht hij zelfs het volle punt incasseren. Mooi gespeeld in dienst van het team. Als laatste zat Henk nog te zweten. Hij had al vroeg in de partij een pion verloren, maar leek toch wat tegenspel ontwikkeld te hebben. Telkens als hij dacht binnen de remisemarge te kunnen belanden, vond zijn tegenstander weer een nieuwe weg naar voordeel. Er ontstond een eindspel met lopers van ongelijke kleur waarin Henk dus nog steeds een pion minder had, en meestal wordt zo'n eindspel remise. Bovendien was zijn tegenstander in tijdnood. Toch lukte het Henk niet om binnen de remisemarge te komen, nadat hij zijn enige pion had weggegeven. Hij moest vervolgens een loper geven voor een vrijpion en het resterende eindspel bleek gewonnen voor wit. Jammer, maar het team heeft wel gewonnen en daarmee het verblijf in de KNSB-competitie veiliggesteld.

Volgende ronde gaan we naar het verre Winterswijk, en daar kunnen we lekker vrijuit spelen. Er staat voor ons immers niets meer op het spel.
   Homburg Apeldoorn 3 - ESGOO 2            5 - 3
1. Nikolai Kabanof - Henk Bernink 0 - 1
2. Harrie de Bie - Jorg Kucheyda ½ - ½
3. Henk Eleveld - Menno Monsma 0 - 1
4. Wietze Nijdam - Frank Grube 1 - 0
5. Robert Verkruissen - Sascha Hokamp ½ - ½
6. Cees van Bohemen - Peter Schelwokat 1 - 0
7. René Nijland - Norbert Raygrotzki 1 - 0
8. Kambiz Sekandar - Robert van Delden 1 - 0
9. Sjef Rijnaarts - Frank Kroeze 1 - 0
10.Tom Meurs - Christian Richter 0 - 1
Partij Wietze Nijdam - Frank Grube in pgn
Slot partij Henk Eleveld (z) - Menno Monsma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten