zondag 14 december 2008

Homburg, un point

Johan Engelen

Het 3e team had voor aanvang van de wedstrijd definitief met een tegenslag te kampen. Etienne Goudriaan, één van de opgegeven spelers, wil niet voor het team spelen vanwege een paar tientjes contributie. Daarmee dupeert hij het team behoorlijk, want we hebben al ervaring met het beleid van de OSBO in een soortgelijk geval. De KNSB zal niet anders reageren. Schande!

Gelukkig hebben we nog 10 goede spelers over om de wedstrijden wel mee te kunnen spelen, spelers die wel iets voor het team overhebben.

De thuiswedstrijd stond in het teken van het 100-jarig bestaan van Schaakstad, en zou dus voor een vrolijke noot moeten zorgen in een feestelijk weekend. Dat kwam niet helemaal uit, want alleen het 3e team wist een matchpunt binnen te halen. Beide andere teams verloren jammerlijk.

Dan de wedstrijd zelf. We speelden in het kleine zaaltje, dus apart van de beide andere teams en ook rustiger. De sfeer begon gemoedelijk maar op het bord werd hard gevochten voor de punten.
Het is niet gebruikelijk om met jezelf te beginnen, maar ik was deze ronde erg snel klaar. Na een gelijkopgaande opening leek mijn tegenstander in het middenspel de overhand te krijgen. Een dameuitval die hem erg goed leek bleek evenwel het startsein van zijn einde. Hij was zo de kluts kwijt door mijn eenvoudige antwoord dat hij vervolgens 3 blunders op rij maakte en direct kon opgeven. Winst in 18 zetten heb ik nog niet vaak meegemaakt in mijn externe wedstrijden.

Mark verslikte zich op bord 3 een beetje in de opening en moest alle zeilen bijzetten om in leven te blijven. Dat lukte niet en hij moest snel capituleren. Maarten had op bord 1 een moeilijke pot maar wist uiteindelijk remise veilig te stellen. Hij leek toch niet helemaal tevreden. Kristianne speelde op bord 5 en stond lange tijd onder zware druk. Onze rots in de branding hield goed het hoofd koel en sleepte de remise over de streep. Daarmee was de tussenstand 2-2.

Een blik op de resterende borden bezorgde me een goed gevoel. Robert had op bord 7 vanuit de opening een theoretisch foutje van zijn tegenstander mooi afgestraft en had met zwart een zeer prettige stelling opgebouwd. Hij wees een remisebod van de hand omdat hij strategisch gezien gewonnen stond. René Nijland begon met wit op bord 6 zeer voortvarend en leek een snelle overwinning te kunnen behalen. Zijn tegenstander verdedigde echter zeer taai en wist een snel verlies af te wenden. Henk had op bord 2 een prettige stelling met kansen op meer en Nicolai stond ook prettig tegen een tegenstander die erg veel tijd verbruikte.

Bij René leken in het middenspel de kansen ongeveer gelijk, maar naarmate de tijd vorderde kwam hij toch in het nadeel. Hij investeerde veel tijd om een uitweg te vinden uit zijn penibele situatie en kwam met een paar inventieve wendingen. Robert zag zijn voordeel in het eindspel verdampen en nam uiteindelijk genoegen met remise. Met het oog op de andere borden moest dat voldoende zijn. Henk had inmiddels een zeer voordelige ruil bewerkstelligd en speelde met 2 stukken tegen een toren een vrijwel gewonnen pot. Nicolai had een pion meer in een lastige stelling en dacht erg lang na om een goed winstvoortzetting te vinden. Tijd had hij toch genoeg, want zijn tegenstander had veel meer gebruikt dan hij.

Op dat moment ben ik er tussen uit gegaan om Ikkonikov naar het station in Arnhem te brengen. Toen ik uiteindelijk terug kwam waren alle spelers weg en waren de voorbereidingen voor de feestavond in volle gang. Ik kon alleen nog van een paar aanwezigen meekrijgen dat we uiteindelijk 4-4 hadden gespeeld. René had uiteindelijk de druk niet meer kunnen weerstaan en had verloren. Vreemd genoeg bleek Henk toch niet gewonnen te hebben, en dat is voor de 2e keer op rij dat hij een vrijwel gewonnen stelling niet kon verzilveren. Erg jammer, zeker nu Nicolai blijkbaar toch ergens het licht heeft gezien en een winstgang gevonden, zodat hij wel de volle winst binnenhaalde.

De marges zijn klein in deze groep, en na een hard gevecht vinden we onszelf terug op de 3e plaats in de ranglijst. Met de winst van Henk hadden we zelfs gedeeld 1e kunnen staan. Al met al sluiten we dit jaar af met een prima klassering, en hopen we maar dat we daarmee de te verwachten sancties van de KNSB kunnen opvangen en niet alsnog ergens onderuit gaan aan het einde van het seizoen. Gelukkig komt in januari ook Remco weer beschikbaar voor het team, en kunnen we de komende wedstrijden met vertrouwen tegemoet zien.

Homburg Apeldoorn 3 1981 - Doetinchem 1986 4-4
1. Maarten Beekhuis 2113 - Henk Riepma 2119 ½-½
2. Henk Eleveld 2063 - Marino Kuper 2076 ½-½
3. Mark Brussen 1994 - Cees Nederkoorn 2120 0-1
4. Nikolai Kabanof 2069 - Marius van Hal 2029 1-0
5. Kristianne Tempelman 1891 - Sander van Vucht 1911 ½-½
6. René Nijland 1911 - Theo Goossen 2016 0-1
7. Robert Verkruissen 1896 - Bert Lenderink 1806 ½-½
8. Johan Engelen 1908 - Henny Haggeman 1810 1-0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten