zondag 13 december 2009

Verzwakt Homburg Apeldoorn redt het net niet

Roeland Pruijssers

Tegen Rotterdam kwamen we niet al te sterk opzetten. We hadden problemen met het opstellen van het team vanwege de Bundesliga en het meest opmerkelijke was dat we daarom een plaats gegeven hadden aan de 11-jarige Thomas Beerdsen op bord 9. Ik weet niet hoe dit in de statistieken van jongste deelnemer in de Meesterklasse terechtkomt, maar hij komt wel aardig in de buurt van de jongste deelnemer ooit, dacht ik.

Ikzelf was het eerste klaar in de match tegen Karel van der Weide op bord 7. Eenmaal uit de opening had ik druk op de zwarte velden. Een paar bokzetten later van mijn tegenstander en ik kon in een winnend eindspel terechtkomen. Het was genoeg voor Karel die een gewoon een slechte dag had. 1-0 voor Homburg Apeldoorn.

Stefan Kuipers was niet veel later klaar tegen Roi Miedema op bord 5. Stefan had een stukoffer geplaatst dat niet correct was, maar er wel voor zorgde dat mat in twee gemist werd.

Deze partijen duurden anderhalf uur tot twee uur en daarna was het lang wachten op de volgende uitslagen. Thomas Beerdsen had het helaas niet gered tegen Rini Kuijf. Hij leek onder de druk van zijn tegenstander uit te zijn gekomen, maar offerde toen een pion voor niet echt duidelijke compensatie. Hierna werd de druk weer opgevoerd door meneer Kuijf en was het resultaat minstens twee pionnen. Thomas vond het wel genoeg.

Marc Jonker op bord 10 tegen Bonno Pel leek prima met zwart uit de opening te zijn gekomen. Nadat wit zijn stukken gemobiliseerd had door middel van een ruil van de zwartveldige lopers kreeg Bonno een sterk initiatief. Marc handhaafde zich echter krachtig en dwong Bonno tot een pionoffer dat helaas wel fataal bleek te zijn.

De stand was dus weer gelijk getrokken en het verschil leek nog niet gemaakt te worden. Aan bord 1 werd het remise tussen Merijn van Delft en Dimitri Reinderman. Een prima resultaat voor Merijn die met 3,5 uit 4 zo langzamerhand aan een GM-norm kan denken. Het was een moeilijk te beoordelen partij die uitmondde in een materiaalverdeling van een toren en twee pionnen voor Merijn tegen een loper en een paard voor Dimitri. In die stelling werd remise besloten.

Bord 6 ging in het middenspel behoorlijk hard. Sjef Rijnaarts leek prima met zwart uit de opening gekomen te zijn, maar na het thematische d5 kon wit druk op de zwarte stelling zetten, waarna er uiteindelijk twee pionnen ten prooi vielen. Niet veel later was het 3,5-2,5 voor Rotterdam

De stand werd direct gelijkgetrokken door onze 600 kilometer verder wonende Duitser Ference Langheinrich aan bord 3. Hij kreeg een stukoffer te verwerken van Zhaoqin Peng. Dit stukoffer werkte naar mijn idee heel goed en het geval was dat Peng de partij op een gegeven moment kon beslissen. Nadat ze dit gemist had, kon wit zijn tegenaanval voortzetten en werd de druk verplaatst naar de zwarte stelling. Deze druk werd fataal.

Het beslissende punt viel aan bord 8. Er kwam een theoretische Slav op het bord, waarna zwart de hele partij onder druk stond, maar zich wel leek te handhaven. Na de 30e zet ging het echter mis voor Arthur van de Oudeweetering die twee pionnen offerde voor een mooi centrum, maar daarbij ook nog een kwaliteit moest geven evenals zijn koningsstelling. Het ging opeens razendsnel en Pascal Vandevoort kon het punt bijtekenen.

Hierna waren er nog twee partijen bezig. Aan bord 2 had Ali Bitalzadeh een kwaliteit geofferd voor een pion en dominantie over de zwarte velden. Het werd een boeiend gevecht dat leek te schommelen tussen winst voor Frans Cuijpers tot remise. Ali wist het eindspel uiteindelijk toch nog te behouden met knap verdedigingswerk. 5-4 voor Rotterdam.

Dan de laatste partij. Alexander Kabatianski stond een beetje onder druk na de opening, kwam daaruit, stond na de tijdnoodfase een pion voor, maar wist dit niet te verzilveren tot een punt. Er werd lang geprobeerd, maar Jeroen Bosch mikte op een paard-paard-koning tegen Koning eindspel en wist dit te bereiken. Er was nog een potentieel matbeeld mogelijk, maar toch werd er maar voor remise getekend. Jammer, het leek er een tijdje op dat Kaba het toch nog gelijk zou trekken voor Apeldoorn.

Al met al een spannende wedstrijd die alles in zich had. Helaas vielen de matchpunten dit keer (weer) niet aan onze kant. We kunnen echter wel tevreden zijn met onze strijdlust; een mooi lichtpunt is dat Thomas Beerdsen een partij heeft waarvan hij kan leren. Wie weet zien we hem later weer terug in de Meesterklasse.

Schrijvers Rotterdam 2420 - Homburg Apeldoorn 2327 5½-4½
1.GM Dimitri Reinderman 2575 - IM Merijn van Delft 2380 ½-½
2.IM Frans Cuijpers 2481 - IM Ali Bitalzadeh 2419 ½-½
3.GM Zhaoqin Peng 2408 - Ferenc Langheinrich 2425 0-1
4.IM Jeroen Bosch 2427 - IM Alexandr Kabatianski 2422 ½-½
5.IM Roi Miedema 2400 - FM Stefan Kuipers 2316 0-1
6.IM Martin Martens 2414 - FM Sjef Rijnaarts 2310 1-0
7.GM Karel vd Weide 2447 - IM Roeland Pruijssers 2413 0-1
8.IM Pascal Vandevoort 2349 - IM Arthur vd O'weetering 2334 1-0
9.IM Rini Kuijf 2417 - Thomas Beerdsen 1941 1-0
10.FM Bonno Pel 2280 - Marc Jonker 2309 1-0

Pgn met alle partijen

't Andere verslag:
Schrijvers Rotterdam krijgt weer aansluiting (Ton de Vreede)

Video's:
Analyse Thomas Beerdsen en Rini Kuijf na wedstrijd
Impressie van Ab Scheel, webmaster RSB

Geen opmerkingen:

Een reactie posten