Ondanks het slechte weer waren Groningen 1 en 2 prima op tijd in Apeldoorn gearriveerd en leek het met het weeralarm wederom mee te vallen. Vanwege een misschien problematische terugreis werd besloten de bedenktijd in te korten met een halfuur per persoon. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden waarin het eigenlijk wel alle kanten op kon. Op bord 1 speelde Sokolov met wit tegen Pruijssers; beiden hadden elkaar in andere jaren al eerder getroffen in de competitie. Waar Pruijssers met zwart vorig jaar nog goed wegkwam met remise, was Sokolov vastbesloten dit jaar wel de winst te pakken. Sokolov pakte het positioneel aan en ging vervolgens op het plusje zitten waardoor Pruijssers na een tijdje toch onder de druk bezweek en nog voor de tijdscontrole op moest geven.
Op het tweede bord speelden goede vrienden en oud-teamgenoten Van Delft en Ernst een vlijmscherpe open Spanjaard, waarbij zwart lang rokeerde. Ernst bleek de verwikkelingen beter getaxeerd te hebben en scoorde een welverdiend punt.
Op bord drie speelde Werle met wit tegen Kuipers een wat mindere partij. Nadat hij in de opening wat dingetjes door elkaar haalde en iets te enthousiast werd had zwart eigenlijk geen problemen meer en kon het initiatief overnemen. Na een positioneel kwaliteitsoffer stond wit helemaal klem en kon geen nuttige zet meer verzinnen. Het elo-verschil ging Kuipers toch niet in de koude kleren zitten en een goed geplaatste schwindel van Werle redde nog net het halfje.
Op het vierde bord arriveerde Rotstein wat laat voor zijn zwartpartij tegen Hoffmann, maar wist zich razendsnel te herstellen en ook hij had met de zwarte stukken in no-time het initiatief overgenomen. Wit had het Dame-Indisch tamelijk onhandig gespeeld en kreeg zijn koning niet meer in veiligheid. Zwart speelde het bekwaam uit en pakte binnen 25 zetten het punt.
Op het vijfde bord speelde Siebrecht met zwart tegen Brandenburg een prima partij tegen de Alapin. Hij wist zijn voordeel steeds verder uit te bouwen en moet ergens een winst gemist hebben. In het eindspel bleek Brandenburg erg taai en wist in het toreneindspel de Philidor-verdediging te bereiken. Tot overmaat van ramp gaf Siebrecht met de pion voorsprong opeens zijn toren weg en kon direct opgeven. Voor Brandenburg een gelukje en daarnaast een goede stap richting een mogelijke GM-norm.
Op bord zes speelde Kabatianski een tamelijk rustige partij tegen Hoeksema. Vanuit de opening maakte zwart al gauw gelijk en daarna is het evenwicht nooit meer verbroken. Na het ruilen van wat stukken besloten beide spelers tot remise.
Op bord zeven speelde Ris met wit tegen Zaragatski. Wit speelde de opening zeer bescheiden, maar liet dat volgen door een sterk middenspel en een net zo sterk eindspel. Zwart heeft geen enkel moment lekker in de partij kunnen komen.
Op het achtste bord speelde Rijnaarts met wit tegen Lanchava. Wit leek strategisch de overhand te hebben, zeker na de insluiten van de zwarte loper op h8. Na een rommelige tijdnoodfase met fouten over en weer in een gecompliceerde stelling, trok Lanchava aan het langste eind en probeerde Rijnaarts het eindspel nog te keepen, maar tevergeefs.
Op bord 9 speelde lady-killer Bitalzadeh met zwart tegen de vriendin van Werle, Iozefina Paulet. Nadat zwart al snel in de opening het loperpaar kreeg en wit een dubbelpion bezorgde, werd het voor wit al een lastig verhaal. Vervolgens verschenen er nog wat meer dubbelpionnen hier en daar en kreeg zwart de overhand in het ongelijke loper eindspel met torens op het bord. Vervolgens wikkelde zwart slim af en was het toreneindspel compleet gewonnen.
Op het laatste bord was het een korte partij tussen Van de Oudeweetering en Rietman. Van de Oudeweetering speelde een rustige variant van de Alapin waarvan ondertussen wel duidelijk is dat het niets is voor wit. De dames werden geruild en al na vijftien zetten werd de vrede getekend.
Al met al was de uitslag van deze vreemde wedstrijd zeker geflatteerd, maar de overwinning voor Groningen zonder meer verdiend.
Homburg Apeldoorn 2409 - Groningen 1/H.nl 2449 2½ - 7½
1. Roeland Pruijssers 2428 - Ivan Sokolov 2649 0 - 1
2. Merijn van Delft 2391 - Sipke Ernst 2584 0 - 1
3. Stefan Kuipers 2340 - Jan Werle 2561 ½ - ½
4. Michael Hoffmann 2508 - Arkadij Rotstein 2554 0 - 1
5. Sebastian Siebrecht 2468 - Daan Brandenburg 2485 0 - 1
6. Alexandr Kabatianski 2432 - Erik Hoeksema 2331 ½ - ½
7. Ilja Zaragatski 2469 - Robert Ris 2416 0 - 1
8. Sjef Rijnaarts 2310 - Tea Lanchava 2349 0 - 1
9. Ali Bitalzadeh 2422 - Iozefina Paulet 2314 1 - 0
10.A. vd O'weetering 2321 - Frits Rietman 2250 ½ - ½
't Andere verslag:
IJs en weder dienende...
Partijen in pgn-viewer
Partijen in pgn-bestand
Had Siebrecht niet gewonnen als -ie één zet eerder ...Pf5 deed?
BeantwoordenVerwijderen