maandag 18 januari 2010

Mooie en verdiende overwinning op Amersfoort

Sjef Rijnaarts

Op bord 1 speelde Roeland met zwart tegen Jeroen Bugel, op bord 2 Stefan (met wit dus) tegen Dimitri van Leent, ik (Sjef) speelde op 3 tegen Lucas Boutens en tot slot op 4 Armen tegen Peter Reedijk.

Roeland kreeg in het vierpaardenspel een Glek (Igor) variant tegen met een vroege g3. Door snel het centrum te openen bleek g3 niet de meest nuttige zet. Zwart speelde rustig verder een creƫerde een steeds groter voordeel en zette dit om in winst. Een goede overwinning.

Stefan leek goed uit de opening te komen en flink ruimte voordeel te pakken. Echter met 12. h4 veranderde het ruimte voordeel in een stelling met veel zwaktes, die nauwelijks te verdedigen waren en dus goede kansen bood voor zwart. Op zet 29 offerde Stefan een stuk met het gevoel het moet goed zijn. Uit de eerste analyse kwamen beide spelers niet verder dan remise voor zwart. Stefan won het stuk snel terug, maar zwart had 32. …, Te8 gemist. Na 33. Td3, Pxe4! staat Dimitri eenvoudig een stuk voor. Gelukkig ging Dimitri voor een eindspel, zonder het stuk meer. Dit eindspel was bijzonder gunstig voor Stefan vanwege een dominant paard en een dominante koning. Het punt volgde dan ook snel.

Lucas probeerde een Marrochi te spelen en ik de Marrochi te spellen. Dit is allebei niet gelukt, na drie zetten hield deze opzet voor Lucas op. Vervolgens koos hij het verkeerde plan door zijn goede loper tegen mijn slechte loper te ruilen. 14. …, fxe4 is een slechte zet, waarmee ik zijn loper vrijmaak, 13..., f4 is een beter idee. Vervolgens ging mijn stelling van kwaad tot erger. Lucas wist echter uit zijn goede stelling niet het volle punt te pakken, zelfs met 45. Te8 heeft hij groot voordeel.

Armen had een draak tegen zich en hij toonde zich een ware drakendoder. Na zet 15 had hij zijn eigen koning veilig neergezet, zodat hij niet snel mat zou gaan. Daarna zette hij zelf een aanval op. Peter kon hier helemaal niets tegenover stellen en moest dus toezien hoe langzaamaan steeds slechter kwam te staan en tot slot zelfs mat gezet werd. Kortom een draak die deze dag geen vuur kon spuwen.

Een mooie 3 ½ – ½ overwinning was uiteindelijk een verdiende overwinning. Alleen op de borden 2 en 3 lagen er kansen voor Amersfoort; bord 1 en 4 waren goede overwinningen waar niets op af te dingen viel. En nu maar hopen dat we geen uitwedstrijd in het hoge noorden krijgen.


Pgn met alle partijen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten