zondag 7 maart 2010

Hoeveel kansen kun je missen

Henk Vinkes

Wat de aanloop naar een goede afloop van deze competitie had moeten worden, liep uit op een regelrechte deceptie. Van te voren wisten we uiteraard dat de wedstrijd tegen Max Euwe uit Enschede de te nemen horde was. De tegenstanders waren zich er natuurlijk ook van bewust dat ze na diverse seizoenen van net geen promotie, het nu maar eens moest gaan gebeuren. Maar lopende het seizoen kwamen wij (Homburg Apeldoorn) aan kop en lieten alle andere teams steken en steekjes vallen, terwijl ze op papier sterker waren en zijn. Plaats van handeling was het “inspirerende” gebouw van DGT Projects. Een mooie omgeving om te schaken tussen honderden schaakboeken, schaaksets en schaakklokken. Maar wie zou het meeste profiteren van deze omstandigheden?

De wedstrijd begon voor ons al onder een slecht zonnig gesternte, omdat Holger Lehmann het leuk vond om linea recta naar de oude locatie te lopen, en daarbij mij als teamleider liet blauwbekken in de koude zonnige striemende maartse-wind. Net vijf minuten voordat zijn vlag zou vallen kwam hij binnen. Dat je daarna geen soepel partijtje meer kan spelen was duidelijk. Het uur tijdverschil leek aanvankelijk weer gecompenseerd te worden, maar het kwaad was al geschied. Via een simpele combinatie maakte Bart Konijn het uit en was alle moeite voor niets geweest.

Halverwege de middag zag het er best goed uit voor ons: Tom, Erik en Armen stonden goed, Freddie had gelijk spel en over de andere partijen hoefden we ook niet te klagen. De eerste die het evenwicht uit balans bracht was Freddie door een stuk weg te blunderen. De compensatie was nul komma nul, maar daarom kunnen we nog wel iets proberen. Het bleef bij proberen en het was beter om de partij daarom maar op te geven.

Tom had een prachtige stelling opgebouwd en het was wachten tot het definitief door zou slaan. Zijn tegenstander had er ook al weinig vertrouwen in, maar dan moet nog wel de beslissende knock-out uitgedeeld worden. Maar die bleef uit met als gevolg dat je dan een genadeloze tegenactie kunt verwachten. Tom verloor een kwaliteit maar kon wel een beperkte hoeveelheid aan tegenspel creëren. In de slotstelling staat Tom minder, maar voor de wedstrijd was remise een positief resultaat voor Dr. Max Euwe.

De wedstrijd had nog een wedstrijd kunnen blijven als Armen niet zo vriendelijk was geweest om een stuk in de aanbieding te doen. Hij had Floris van Assendelft totaal overspeeld en het was alleen maar de vraag wanneer hij de partij zou opgeven. Met een pion en een kwal meer zou dat een kwestie van tijd geweest zijn, maar als het al tegenzit in een wedstrijd zal het niet bij één voorval blijven. Armen vergat dat er een ongedekte toren op d1 stond, en daarna kon Floris als triomfator op de zegekar springen en zijn team zou niet lang daarna volgen.

Maarten Beekhuis wilde na de onderhandelingen over de bordvolgorde in Haren aan bord 8 plaats nemen, in de hoop dat we de tegenstander er mee konden verrassen. Hij kreeg Koen Lambrechts tegenover zich, en kon uiteindelijk maar net het hoofd boven water houden. Als je een dag later samen met Fritz kijkt, komt er weer iets van frustratie naar boven als je ziet dat hij op de 35e zet een prachtige kans op groot voordeel heeft gemist. Zoals de partij ging kozen ze beide een kant van het bord om de koning aan te vallen, waarbij Maarten in de tijdnoodfase een kwal moest geven. Maar omdat de wedstrijd geen overwinning meer nodig had voor Max Euwe, volstond een zetherhaling.

Ook Martin van Dommelen kon geen Enschedeese potten breken. Christian Scho behield de gehele partij een miniem voordeeltje maar nergens werd het evenwicht echt verbroken. Toen de klassieke stelling Toren met drie tegen twee pionnen op de koningsvleugel op het bord kwam, begrepen ze beiden dat de partij remise was.

Marcel Boel mocht het als Apeldoornse topscorer opnemen tegen Tim Lammens. De reactie na afloop van de partij was veelzeggend omdat Marcel nu eens een keer niet herinnerd wenste te worden aan een partij. Tim Lammens had hem op een rustige maar wel doelgerichte wijze tot overgave gedwongen. Ik denk niet dat er veel op valt af te dingen, vooral als je de hele partij al met de rug tegen de muur staat.

Valt er dan niets positiefs te melden van deze wedstrijd? Ja, gelukkig toch wel. Erik Smit speelde een puike partij tegen Jochem Snuverink aan het eerste bord. Als je de partij naspeelt zie je nergens een moment waar Snuverink ook maar de minste hoop heeft dat hij iets kan betekenen in deze strijd. Langzaam maar zeker zet Erik zijn stukken op de juiste plek, en zo nu en brengt hij er dan een kleine dreiging bij in de stelling. En Jochem kan alleen maar toekijken hoe hij in de verdediging wordt teruggedrongen. Met een typisch Smitsiaans eindoffensief worden er twee pionnen gewonnen en die zijn genoeg voor de winst in deze partij.

Maar de winst in de wedstrijd ging dus naar Dr. Max Euwe met 5½-2½, wat ook volgens Floris van Assendelft nogal afgetekend was. Maar ja, daar koop je niks voor, dingen gebeuren nu eenmaal op het bord en dat tekent zich af in de eindscore op het formulier. Wij zijn nu van de eerste naar de derde plaats gezakt op de ranglijst omdat En Passant veel meer bordpunten heeft. Soms is het een seizoen voor de ene club en een volgend seizoen gaat de andere flierefluitend door het jaar heen. Alles welbeschouwd, maakt Dr. Max Euwe nu de meeste aanspraak op het kampioenschap, te meer omdat ze nu van beide grootste concurrenten hebben gewonnen. Het zal een zucht van verlichting zijn in Groningen als ze dat ook daadwerkelijk voor elkaar krijgen. Het zal niet de eerste keer zijn dit seizoen dat er een misstap begaan wordt en dan liggen de kapers zeker op de kust te wachten om in het vrijgekomen gat te springen.
   Dr. Max Euwe        2211 - Homburg A'doorn 2 2150  5½-2½
1. Jochem Snuverink 2296 - Erik Smit 2208 0 - 1
2. Achim Buendgen 2078 - Freddie vd Elburg 2131 1 - 0
3. Floris v Assendelft 2303 - Armen Hachijan 2072 1 - 0
4. Tim Lammens 2283 - Marcel Boel 2192 1 - 0
5. Bart Konijn 2177 - Holger Lehmann 2185 1 - 0
6. Christian Scho 2166 - Martin v Dommelen 2068 ½ - ½
7. Evert Rademakers 2197 - Tom Meurs 2212 ½ - ½
8. Koen Lambrechts 2191 - Maarten Beekhuis 2130 ½ - ½

Geen opmerkingen:

Een reactie posten