maandag 1 maart 2010

Spannende bekerwinst in Enschede

Sjef Rijnaarts

Op de dinsdagavond van 23 februari zijn we met zijn vieren afgereisd naar het verre oosten, Stefan, Roeland en ik met de trein; Tom en Henk (de non-playing captain) met de auto. We hadden besloten geen rare dingen te doen met de opstelling en op sterkte te gaan zitten: Roeland op bord 1, Stefan op 2, ik op 3 en Tom op 4. Dr. Max Euwe besloot tot hetzelfde: Floris van Assendelft op 1, Tim Lammens op 2, Koen Lambrechts op 3 en Bart Konijn op bord 4. Roeland had met de loting wit voor mij en hemzelf geclaimd.

3. Rijnaarts-Lambrechts
Na zeven zetten had ik al een doorslaggevend initiatief en het was een kwestie van mijn stukken in zijn stelling penetreren en af en toe een pionnetje snacken. Dit resulteerde in een vlotte overwinning.

4. Konijn-Meurs
Bart speelde een licht dubieuze opening en het was zaak voor Tom om zijn stelling bij elkaar te houden tot de aanvalsdrift van Bart was overgewaaid om het vervolgens zelf over te nemen. Dit lukte bijzonder goed en Tom stond zeer prettig, maar zag een kwaliteitsoffer over het hoofd. Hierdoor veranderde zijn gezonde stelling in een zinkend vlot. Het vlot zonk toen ook snel en het werd 1-1.

2. Lammens-Kuipers
Tim wist een klein initiatief te ontwikkelen door een bekend pionoffer in het Slavisch. Dit voordeeltje kwam nooit boven een gelijkspel uit en na een kleine misrekening van Stefan moest hij zich nog even nauwkeurig verdedigen in het toreneindspel.

1. Pruijssers-van Assendelft
Roeland zette rustig zijn stelling op met wat ruimtevoordeel. Na een mooie combinatie in het middenspel wist Roeland een goede positie te krijgen. Floris besloot tot de noodgreep met 25. …,f5?! De verwarring was compleet en Roeland wikkelde af naar een eindspel met een stuk meer, maar dat een tikje beter was voor zwart. Na wat miscommunicatie met Stefan (gelukkig minder noodlottig dan bij Sven Kramer) dacht hij voor de winst te moeten gaan. Floris was echter te duidelijk op zoek naar een halfje en offerde zijn toren tegen de enige pion en bouwde een vesting. Toch bleef Roeland plaagzetten produceren en onder druk van de tijd en de stand bezweek Floris. Zijn koning belandde op een verkeerd veld en zo in tempodwang, waarop gelijk een volle toren werd weggeblunderd.
   
Dr. Max Euwe 2238 - Homburg Apeldoorn 2316 1½-2½
1. Floris v Assendelft z 2303 - Roeland Pruijssers w 2421 0 - 1
2. Tim Lammens w 2283 - Stefan Kuipers z 2341 ½ - ½
3. Koen Lambrechts z 2191 - Sjef Rijnaarts w 2290 0 - 1
4. Bart Konijn w 2177 - Tom Meurs z 2212 1 - 0

Partijen in pgn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten