zondag 8 maart 2009

Homburg 3 verliest van Staunton

Mark Brussen

Homburg 3 heeft zaterdag in de derde ronde van de KNSB-competitie een 5-3 nederlaag geleden tegen Staunton. Op volle sterkte zijn we er niet in geslaagd van de Groningers te winnen. Dit keer waren er zelfs negen spelers beschikbaar, dit luxeprobleem werd opgelost doordat Remco zich vrijwillig op de reservebank zette.

Op het eerste bord won Gonzalo eenvoudig van Blom. Het waren geen onbekenden voor elkaar, aangezien Gonzalo in een ver verleden nog eens bij Staunton gespeeld heeft.

Ook het tweede bord leverde een punt op. Zoals we van Maarten gewend zijn, worden er geen normale openingen gespeeld. In plaats daarvan komt er een vage stelling op het bord die beide kanten op kan gaan. Zo lijkt het althans. De ervaring leert dat dit soort partijen vrijwel altijd een punt voor Maarten opleveren. Zo ook deze keer.

Op bord 3 leek Nikolai aanvankelijk goed uit de opening te komen. Hij won zelfs ergens een kwaliteit. Daar stond tegenover dat zijn tegenstander veel actiever spel had, wat uiteindelijk doorslaggevend was. In het eindspel gingen Nikolai’s pionnen er een voor een af.

Kristianne offerde op het vierde bord een pion in een bekende opening. Deze pion zag ze helaas nooit meer terug. In het eindspel leek het actieve tegenspel nog wel wat op te kunnen leveren, maar na een moment van acute schaakblindheid was het echter direct voorbij. Kristianne heeft de laatste rondes wat pech in de tijdnoodfases.

Ook bord 5 ging verloren. Het ging zo snel dat er enige navraag nodig was wie er nou eigenlijk op het bord speelde: Johan. In de opening besloot Johan zijn koning midden in de aanval van de tegenstander te rokeren. Over het algemeen niet erg verstandig, zeker niet als je vervolgens vrijwillig je koningsstelling opengooit. Een verkeerde zetvolgorde kostte twee pionnen en Johan kon direct opgeven.

Op bord 6 won Mark. Na een wat vreemde opening van zijn tegenstander (Pirc is natuurlijk al slecht, deze variant was nog beroerder) kreeg Mark een prettige aanvalsstelling. Een foutje leverde een pion op. Vervolgens kon er afgewikkeld worden naar een eindspel met 3 pionnen meer. Dit werd na een wat tijdrovende klus naar een punt geschoven.

Op bord 7 verloor René van de in Apeldoorn niet onbekende Erwin van Pelt. Zoals we van René gewend zijn moest er in de opening weer een volledig incorrect offer geplaatst worden. Het werd een dusdanige chaos dat ik er nog steeds niet achter ben wat René precies wilde offeren. Wat ik wel weet is dat er in tijdnood aan beide kanten een niet te stoppen vrijpion door Erwin naar de overkant werd geschoven. Weer een nul dus.

Tenslotte verloor Robert op bord 8 van een van de weinige nog actieve schakers uit diens leeftijdscategorie. Zoals vaker op die leeftijd werd het een saaie schuifpartij waarin Robert weggeschoven werd.

Dit alles resulteert in een 3-5 nederlaag. In plaats van tweede staan we nu zevende. Alles staat dicht bij elkaar en we moeten nog tegen de nummers 9 en 10, maar we moeten nog wel wat punten gaan pakken.

Homburg Apeldoorn 3 1996 - Staunton 1984 3 - 5
1. Gonzalo T. Ramirez 2047 - Yeb Blom 2100 1 - 0
2. Maarten Beekhuis 2108 - Theo Ebels 2061 1 - 0
3. Nikolai Kabanof 2085 - John Riksten 2058 0 - 1
4. Kristianne Tempelman 1972 - Joop Hummel 1983 0 - 1
5. Johan Engelen 1920 - Piet Mulder 1889 0 - 1
6. Mark Brussen 1975 - Paul Hummel 2023 1 - 0
7. René Nijland 1918 - Erwin van Pelt 1975 0 - 1
8. Robert Verkruissen 1940 - Poppe Dijkhuis 1787 0 - 1

1 opmerking: