zondag 8 maart 2009

Hotels.nl te sterk voor Homburg Apeldoorn

Lucien van Beek

Opnieuw een teleurstellend resultaat voor Homburg Apeldoorn na een nog teleurstellender wedstrijdverloop.

De partij op bord 1 was in verband met deelname van Sokolov aan het Europees Kampioenschap in Macedonië vooruitgespeeld. Roeland Pruijssers stond in een Koningsindiër lang met de rug tegen de muur, maar Sokolov kon de winst niet vinden en schijnt kwaad te zijn weggebeend van de Apeldoornse clubavond.

Dit gaf vertrouwen voor de wedstrijddag. Er werd overigens gespeeld in een opmerkelijke zaal. Schaakstad Apeldoorn heeft na het gedwongen vertrek uit het goede oude buurthuis aan de Ritbroekstraat (bouwlust van gemeentelijke ambtenaren en lokale politici) asiel gevonden in een... kerkgebouw. Nu zie je daar normaliter niet veel van, omdat er in de kantine en wat belendende zaaltjes gespeeld wordt. De locatie is niet ideaal, omdat er aan terrasmeubilair van het goedkopere Blokker-type moet worden geschaakt, en de bar vrij gehorig is. Ditmaal was (daarom?) besloten om de Grote Deuren wijd open te gooien, het Altaar en de Voorste Banken een stukje opzij te schuiven, teneinde een wedstrijdleiderstafel en negen borden naast elkaar te kunnen neerzetten. Wat moet je daar nu van zeggen? Warm was het niet, maar Bijbels waren in afdoende hoeveelheid voorhanden om afvallige Strokartonners eens wat over het Ware Leven bij te brengen. Zo werden Hoeksema, teamleider Bart Beijer en Frits Rietman door ondergetekende gebogen over het Boek gesignaleerd …

Nu de wedstrijd. Opnieuw versterkt met grootmeester Artur Joesoepov, stond er slechts een klein ratingverschil op de resterende negen borden. Het eerst waren de partijen Zaragatski – Ernst, Lanchava – Van Delft en Van de Oudeweetering – Hoeksema beëindigd. In geen van de partijen was iets noemenswaardigs gebeurd, 2 – 2 dus.

De overige borden lieten een gevarieerd beeld zien. Joesoepov leek een prettig positioneel voordeel te hebben in een Wolga-gambiet, maar Siebrecht stond al snel tegen een ruïne aan te kijken na een foutief pionoffer in de opening (rekenfoutje). Werle en Hoffmann maakten er een spectaculair potje van in een Botwinnik-variant (zeer naspeelbaar), waar de zwarte koning echter wel danig op de tocht stond. Kabatianski leek in een Koningsindiër een solide plusje te hebben tegen Visser, pakte twee pionnen maar moest hiervoor wel de zwartveldige loper inleveren. Zelf kwam ik met een vrijwel gelijke stelling uit de opening tegen Rotstein, maar moest in een toreneindspel na een klein foutje alle zeilen bijzetten. Stefan Kuipers en Frits Rietman hadden een spannende Najdorf, waarin het evenwicht ondanks de complicaties niet echt verbroken leek.

Richting en in de tijdnoodfase gebeurde er niet veel geks. Siebrecht kon op een gegeven moment zijn bijrol als Prooi niet langer voortzetten (gallery-play van Landa, zeker de moeite waard om na te spelen), en Hoffmann kon de druk op zijn Blote Koning niet aan en moest buigen voor Werle. Wel opmerkelijk was een enorme blunder van Yge Visser, die we u helaas niet kunnen tonen wegens het gebrek aan noteerijver bij beide spelers. Dat valt vooral Yge aan te rekenen, want dat Kabatianski op dit gebied weinig aanleg heeft weten we bij Apeldoorn al langer... (u kent het misschien wel, wat sierlijke doch niet te ontcijferen krullen die beginnen op zet 35 en eindigen in het vakje voor zet 57 van wit). Door een tussenzet in een afwikkeling won Kabatianski een kwaliteit en stond glad gewonnen. Kuipers – Rietman was tot het einde toe uitgespeeld (koning en paard tegen koning, remise dus).

Zo stond Apeldoorn er na de Gevreesde Tijdcontrole 2 achter, maar had het wel punten van Joesoepov en Kabatianski in het verschiet. Rotstein – Van Beek was ondertussen in tijdnood ook richting remise afgegleden: een toreneindspel waar geen van beide spelers kansen had om te winnen werd echter omwille van de stand in de wedstrijd wel verder gespeeld.

Wat al vaker is gebeurd dit seizoen gebeurde echter toch weer. In het kader van “returning the favour” zag Kabatianski een dubbele aanval stap 2 (Kf2, Ta7, Ld4+) over het hoofd, en stond opeens een stuk achter. Ik weet niet of hij nog ergens remisekansen heeft laten schieten, want hij had er nog wel 3 pionnen bij, maar uiteindelijk had dat natuurlijk niet meer uitgemaakt voor de Verdeling der Matchpunten. Rest mij om u aan te raden de solide positionele partij van Joesoepov tegen Brandenburg na te spelen.

Al met al was de overwinning voor de Groningers wel verdiend, maar het is zuur om zo te verliezen. Homburg Apeldoorn heeft dus na een goede competitiestart een zware eindfase voor de boeg.


Pgn met alle partijen

Homburg Apeldoorn 2423 - Hotels.nl 2480 4 - 6
1. Roeland Pruijssers 2452 - Ivan Sokolov 2658 ½ - ½
2. Artur Jussupow 2587 - Daan Brandenburg 2431 1 - 0
3. Sebastian Siebrecht 2453 - Konstantin Landa 2615 0 - 1
4. Ilja Zaragatski 2419 - Sipke Ernst 2581 ½ - ½
5. Michael Hoffmann 2469 - Jan Werle 2591 0 - 1
6. Alexandr Kabatianski 2437 - Yge Visser 2483 0 - 1
7. Merijn van Delft 2399 - Tea Lanchava 2358 ½ - ½
8. Arthur vd Oudeweetering 2350 - Erik Hoeksema 2335 ½ - ½
9. Lucien van Beek 2344 - Arkadij Rotstein 2499 ½ - ½
10 Stefan Kuipers 2321 - Frits Rietman 2252 ½ - ½

Geen opmerkingen:

Een reactie posten