zondag 29 maart 2009

Weer 'net niet' voor Homburg Apeldoorn

Lucien van Beek

Maar toch maar wel weer het maximale aantal bordpunten gehaald...

De voorbereiding op de wedstrijd bestond eruit om überhaupt een team op de been te brengen. Het tweede en derde team komen ook nog in aanmerking voor degradatie, maar omdat de halve selectie van het eerste team ook in de eerste Bundesliga uitkomt, en Rotterdam "om principiële redenen" niet bereid was tot vooruitspelen, zagen we ons uiteindelijk gedwongen om Sjef Rijnaarts van het tweede te vragen in te vallen. Het moet worden gezegd dat een aantal van onze spelers zeer bereidwillig was en de voorkeur gaf aan Apeldoorn boven hun Duitse team, onder wie grootmeester Jussupow, die meteen toen hij van de problemen hoorde toezegde om te hulp te schieten.

Rotterdam ontving ons zoals gewoonlijk in buurthuis "De Oriënt", waar een kopje koffie nog gewoon vijfenzeventig cent kost. Gemoedelijkheid ten top dus.

Toen de wedstrijd krap twintig minuten bezig was ontstond er echter commotie. Het bleek dat co-teamleider Rien Bos de verkeerde opstelling had ingeleverd bij de wedstrijdleider: de opstelling die vorige zondag was rondgestuurd aan het team. Ik had op verzoek van Ilja Zaragatski echter een wijziging aangebracht, omdat deze nog kans had op een GM-norm. Ikonnikov, die aanvankelijk aan bord 1 zou zitten, was bereid met hem om te wisselen en op 4 plaats te nemen. Deze wijziging was enkele dagen tevoren aan het hele team gemaild, maar dit bericht was blijkbaar niet bij Rien aangekomen.

Een vervelende situatie, die ook de wedstrijdleider te verwijten valt, want als deze de opstelling had voorgelezen had de fout opgemerkt kunnen worden. Het geval werd prima opgelost door Ton de Vreede, captain van Rotterdam, die zijn spelers vroeg wat zij ervan vonden. Na akkoord van Bosch en Winants konden de klokken weer in werking worden gezet.

Aan bord 1 speelde Zaragatski dus tegen Winants. Al snel na de opening moest hij toezien hoe Winants een betere pionstructuur kreeg en een stel actieve paarden. Ruim voor de tijdnood moest hij de nederlaag tekenen. Ook nog met een parkeerbon naar huis toe, het zat niet mee.

Nog eerder beëindigd was de partij op bord 3 tussen Pruijssers en Reinderman. In een Philidor-verdediging zag Roeland in de opening al een simpele combinatie over het hoofd, waarna het in hogere zin gebeurd was. Zo hadden de hoogste twee witborden al snel een 0 – 2 achterstand opgeleverd.

Op het derde witbord zat ikzelf tegen Karel van der Weide veel tijd te investeren. In het eindspel leek het mij dat Karel, met nog minstens een half uur op de klok tegen drie minuten voor mij, de winst eenvoudig voor het grijpen had, daar mijn koning in een matnet stond. Na torenruil bleef echter net aan een remise-eindspel over, en de vrede werd op zet veertig getekend.

Merijn van Delft won op bord 7, eveneens met wit dus, tegen Martin Martens in een Kalashnikov-achtige Siciliaan een pion. Toen het echter spannend begon te worden, koos hij eieren voor zijn geld en bood remise aan.

Verder werd een aantal leuke en zeer spannende partijen gespeeld. Jussupow op bord 2 had een bizarre Fransman, met voortdurend een ongelijke materiaalverhouding. Volgens Karel van Delft, die de partijen door Fritz heeft gehaald, kon zwart met 13… Pxa2 winnen. De witte koning bleef geruime tijd in het midden staan, en de koningsvleugel van Cuijpers bleef onontwikkeld. Jussupow wist uiteindelijk met een stuk minder zoveel activiteit op te bouwen, dat Cuijpers remise door zetherhaling moest toestaan om niet minder te komen te staan.

Op bord 6 speelde Arthur van de Oudeweetering met zwart tegen Peng. Laatstgenoemde rokeerde lang in een Grünfeld-achtige stelling, maar moest al snel proberen om dames te ruilen, en een mindere pionstructuur op te koop toe nemen. Arthurs stelling speelde vorstelijk terwijl Pengs stelling langzaam in een ruïne veranderde. Nog voor de tijdcontrole wist Arthur het punt binnen te trekken.

Dat betekende nog 1 punt achterstand. In tijdnood gebeurde er veel op de lagere borden. Kabatianski stond al geruime tijd op winst, kwam een kwaliteit voor, maar in tijdnood wist Van de Griendt er een hoop irritante trucjes in te brengen, waarna het in tijdnood lastig te overzien was. Achteraf bleek 33. Lxb4 te winnen voor wit. Kabatianski zag het niet en nam een remiseaanbod aan.

Stefan Kuipers bracht in een Slavische partij met zwart een pionoffer tegen Vandevoort. Lange tijd speelde hij zonder een van zijn torens, maar toen hij deze toch wist te activeren zat er voor de Belg niets anders op dan eeuwig schaak te maken.

Sjef Rijnaarts, die zijn debuut maakte in het eerste, had op bord 10 tegen Bonno Pel na de opening helemaal geen problemen. Maar in een gecompliceerd middenspel (volgens Jussupow nog merkwaardiger dan zijn eigen partij) kreeg Pel een vrijpion op de e-lijn en een hoop activiteit. Sjef had een herhaling van zetten kunnen accepteren, maar koos in wat hij dacht dat het belang van het team was voor doorspelen. Helaas bleek hij al snel weinig uitzicht te hebben op meer. Pel maakte in tijdnood handig gebruik van zijn vrijpion en maakte het middels een eenvoudig kwaliteitsoffer af.

Dat was meteen het beslissende punt voor de Rotterdammers.

Blijft over Vyacheslav Ikonnikov. Hij had al na de opening positioneel voordeel tegen Bosch, die in een Kalashnikov niet genoeg activiteit voor zijn zwakke pionnen kon aantonen. Uiteindelijk wist Ikonnikov in het verre eindspel na een solide partij van zes uur het punt aan te laten tekenen.

In conclusie kan worden opgemerkt dat Homburg Apeldoorn een aantal kansen op meer heeft laten liggen, met name in de tijdnoodfase.

Samen met Voerendaal en LSG heeft de ploeg nu 4 matchpunten, terwijl BSG stijf onderaan staat met 0 punten. De slotfase van de competitie belooft wat de tweede degradatieplaats betreft dus zeer spannend te worden. Het programma van de Apeldoorners is echter wel makkelijker: de volgende ronde treffen wij BSG, terwijl Voerendaal tegen HMC Calder speelt en LSG tegen Rotterdam. In de laatste ronde staat dan Homburg tegen LSG op het programma, wat nog wel eens een belangrijke wedstrijd kan worden, en Voerendaal tegen Hotels.nl.
   Schrijvers R'dam  2441 - Homburg Apeldoorn   2422 5½ - 4½
1. Luc Winants 2516 - Ilja Zaragatski 2419 1 - 0
2. Frans Cuijpers 2497 - Artur Jussupow 2587 ½ - ½
3. Dimitri Reinderman2537 - Roeland Pruijssers 2452 1 - 0
4. Jeroen Bosch 2444 - Vyacheslav Ikonnikov 2592 0 - 1
5. Karel vd Weide 2473 - Lucien van Beek 2344 ½ - ½
6. Zhaoqin Peng 2462 - Arthur vd O'weetering 2350 0 - 1
7. Martin Martens 2413 - Merijn van Delft 2399 ½ - ½
8. Pascal Vandevoort 2409 - Stefan Kuipers 2321 ½ - ½
9. Jan W. vd Griendt 2356 - Alexandr Kabatianski 2437 ½ - ½
10.Bonno Pel 2304 - Sjef Rijnaarts 2323 1 - 0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten