zondag 8 maart 2009

Dass ist Schiksal

Henk Vinkes

De wedstrijd was nog niet eens begonnen en we stonden al met 1-0 voor. Zukertort Amstelveen had maar 9 spelers op kunnen trommelen. Helaas voor Holger hadden ze bord 2 uitgekozen om die leeg te laten: Dass ist Schiksal was zijn commentaar, maar ja, het is wel lullig als je daarvoor helemaal uit Duitsland komt.

Cees van Bohemen had als invaller van te voren al getekend voor een nul, en toen hij bij de zaal aankwam zag het er nog minder veelbelovend uit. Snipverkouden was hij dan toch maar gekomen, maar uiteindelijk maakte hij toch vrij vlot en soepeltjes remise.

Harrie gaf aan het zevende bord te snel zo maar een stuk weg zonder ook maar enige achterliggende gedachte; hij zou het stuk nooit meer terugzien. Je kunt heel lang allerlei trucjes proberen om te zien of de tegenstander ergens intrapt, maar dat was niet het geval. En zo was het gratis verworven voordeel weer verdwenen. 1½-1½

Toch kwamen we weer op voorsprong door Armen. De hoofdvariant van het Frans werd gevolgd en omstreeks de 15e tot 20e zet stond Armen al beter, maar zeker nog niet genoeg voor winst. Als je de partij laat analyseren door Fritz gaat op een bepaald moment het voordeel op en neer, daar weer beter en dan weer een kans gemist door zijn tegenstander. Maar ja, een computer heeft geen last van tijdnood, spanning en speelomstandigheden. Armen weet het kleine voordeeltje steeds verder uit te breiden en nog voor de tijdcontrole weet hij het punt binnen te halen. En dat is alweer zijn zesde punt in deze competitie. Dus de volle 100% score, gaan we een onvervalste 9 uit 9 meemaken?

Henk Eleveld schotelde Kevin Tan de Aljechin-opening voor. De hele partij stond hij wel onder druk, maar dat het beslissend voordeel naar een van beide spelers zou gaan was niet duidelijk. ’s Avonds aan tafel bij de Griek was de uitleg van Erik Smit het enige juiste wat er over de afloop van de partij gezegd kan worden: met kleine zetjes het voordeel steeds iets verder uitbreiden, en de zwarte stukken slecht neerzetten. En dan uiteindelijk wordt met een paar krachtzetten de stelling omgetoverd in een mataanval. Wederom is de stand gelijk: 2½-2½, maar de andere borden geven niet veel hoop dat het kunststukje van de vorige wedstrijd herhaald kan worden.

De olifant van Erik is ’s avonds aan tafel ook onderwerp van gesprek. Omuh Merijn spreekt een hartig woordje met neefje Erik dat hij nu toch maar eens iets anders moet gaan bedenken, maar Erik verdedigt zich hard door aan te geven dat hij niet zo vaak verliest met de door hem zo geliefde Olifant. Omuh Merijn telt alle overwinningen bij elkaar op die hij heeft behaald op alle Apeldoorners die het lef hadden om het tegen hem te spelen. Erik krijgt de gouden tip om dan maar over te stappen op het Jaenisch-gambiet. Tegen Matthew Tan werd Erik dus hardhandig de les gelezen, de geofferde gambietpion werd nooit meer teruggezien.

In de partij van Freddie van der Elburg werd het evenwicht nooit verbroken, en na het afruilen van zo ongeveer het hele stukkenarsenaal bleef er een eindspel over met ongelijke lopers die volgens het standaardwerk “Schaken is fijn met Omuh Merijn” door Omuh Merijn altijd remise is, tenzij je een pion te weinig hebt of op een verkeerd veld hebt staan. Het stond dus 3-4 en de rest van de borden zou niet veel meer opleveren voor ons.

Marcel is er nu eindelijk achter dat hij toch maar eens iets moet gaan verzinnen tegen de Siciliaanse draak, want ook deze keer speelde hij het niet met plezier en ook niet zoals het gespeeld hoort te worden. Via een korte combinatie ruilt zwart twee stukken voor een toren en pion, en krijgt veelbelovend spel. Vooral door de diverse pionnen speelt de stelling voor zwart prettig. Marcel is niet gerust op zijn stelling en de enige troef die hij heeft zijn de twee paarden die alle kanten op springen, hier en daar een pion verorberend. Maar zwart komt gevaarlijk naar voren stomen met zijn pionnen-torens, en daardoor de paarden wegjagend uit de witte verdediging. Ze worden wel zo geposteerd dat de zwarte koning pat wordt gezet, maar ja, zonder toren kun je toch geen mat zetten. Alhoewel, in een poging een witte pion het doorlopen te belemmeren laat zwart de f-lijn open. De keuze is mat of stukverlies, en zwart kiest de derde optie door de partij op te geven.

Paul Peter Theulings en Martin van Dommelen spelen de tweede Aljechin-opening van de middag en ook hier moeten wij het onderspit delven. Dat was niet nodig geweest omdat het eindspel toch te houden moet zijn geweest voor Martin. Maar laat zich toch truccen en hobbelt in het paardeindspel achter de feiten aan. Het heeft geen zin om aan de andere kant van het bord pionnen op te gaan peuzelen, de g-pion beslist de strijd.

We staan dan met 4-5 achter en Sjef heeft ook niet veel meer om op te hopen. Langzaam maar zeker worden hem de duimschroeven steeds vaster en vaster aangedraaid door Sybolt Strating. Een loper op b7 staat maar een beetje figurant te spelen terwijl zijn witte collega vrolijk en fluitend dood en verderf zaait onder een stel zwarte pionnen en dat allemaal volgens het verdrag van Genève, dus in Den Haag zullen ze geen extra werk krijgen. Daarbij dwingt hij de zwarte koning “The Walk of Death” te beginnen, want anders was hij in zijn eigen huis om zeep geholpen. Het is leuk om een wanhoopspoging te doen, maar die strandt uiteindelijk ook en er rest Sjef niets anders dan te capituleren. Eindstand 4-6 voor Zukertort Amstelveen.

Na de mooie overwinning van de vorige ronde worden we weer van de wolk afgehaald, maar het toont wel dat de krachtsverschillen in de klasse klein zijn. We moeten sowieso nog een of twee wedstrijden winnen om volgend seizoen tegen BSG aan te mogen treden, maar dat zal toch wel lukken.

Homburg Apeldoorn 2 2141 - Zukertort Amstelveen 2183 4 - 6
1. Sjef Rijnaarts 2291 - Sybolt Strating 2313 0 - 1
2. Holger Lehmann 2172 - NO (Regl.)1 - 0
3. Erik Smit 2190 - Matthew Tan 2330 0 - 1
4. Armen Hachijan 2085 - Jonathan Tan 2164 1 - 0
5. Freddie vd Elburg 2194 - Jelmer Sminia 2141 ½ - ½
6. Marcel Boel 2150 - Bram ter Schegget 2100 1 - 0
7. Harrie de Bie 2130 - Lody Kuling 2178 0 - 1
8. Martin van Dommelen 2097 - Paul-Peter Theulings 2156 0 - 1
9. Henk Eleveld 2061 - Kevin Tan 2243 0 - 1
10.Cees van Bohemen 2042 - Michiel Harmsen 2022 ½ - ½

Geen opmerkingen:

Een reactie posten